Dan sigurnijeg interneta

  • Slika /slike-vijesti/2021 godina/Dan sigurnijeg Interneta/IMG_20210205_080454.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Korištenje tehnologije i interneta je poželjno i korisno, ali treba biti sigurno i odgovorno. Skrećemo pozornost da korisnici interneta u virtualnom svijetu poštuju svoje sugovornike i da poštuju svoju privatnost, ali i privatnost drugih i da budu odgovorni  prilikom korištenja interneta

Danas 9. veljače 2021. obilježava se Međunarodni dan sigurnijeg interneta. Internetske sadržaje mogu stvarati svi, a pitanje koje se nameće stvaramo li te sadržaje s ciljem unaprjeđenja društvene svijesti, razmjene znanja i ideja i stvaranja novih partnerstva ili suprotno tome s ciljem zlouporaba ili štete druge korisnicima.
PU požeško-slavonska se uključila u obilježavanje i u suradnji s Osnovnom školom „Braće Radića“ u Pakracu  provela prigodnu edukacije učenika tri četvrta razreda, a na temu sigurnog korištenja interneta. U petak 5. veljače, policijski službenik Goran Matijević je putem online predavanja iz PU požeško-slavonske učenicima prigodnom prezentacijom i video materijalima skrenuo pozornost  da razvoj elektroničkih medija, njihova interaktivnost i veće mogućnosti komuniciranja uz mnoge prednosti i zanimljiv način komuniciranja i učenja predstavlja i velik rizik za sve, a ponajviše djecu i mlade. Djeca su upoznata o načinima zaštite na internetu, prepoznavanju nasilnog ponašanja u elektroničkom okruženju i načinu prijavljivanja neželjenog sadržaja ili zlostavljanja. PU požeško-slavonska kontinuirano kroz godinu provodi mjere i aktivnosti na planu zaštite djece i mladih na internetu u vidu edukacija, radionica i predavanja koja se provode, a s poboljšanjem epidemioloških uvjeta planira se njihov nastavak.

Razmisli o zaštiti svoje privatnosti 
Razmisli prije javne objave svojih osobnih podataka: broja telefona, adrese, podataka o školi, o svojim računima, fotografija iz privatnog prostora. Na svojim profilima objavljuj što manje podataka o sebi i svojoj obitelji koji bi mogli poslužiti zlonamjernim osobama da te pronađu i uznemiravaju.
Pažljivo čuvaj lozinke za pristup svojim računima i profilima kako ti ne bi bili "hakirani". Osobe koje saznaju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama, mogu na tvom profilu navesti laži o tebi, koristiti tvoje fotografije, predstavljati se kao ti, s tvojih računa/profila mogu drugim osobama slati ružne poruke u tvoje ime i slično. Provjeri postavke privatnosti na svojim profilima. Razmisli kome ćeš i koliko učiniti dostupnim svoje podatke i objave.

Budi siguran s kim komuniciraš
Online prijatelji, virtualni prijatelji prijatelja mogu biti sasvim druge osobe od onih kojima se prikazuju. Ukoliko osobu ne poznaješ iz neposrednog kontakta može se raditi o bilo kome. Razmisli i o mogućnosti da se netko lažno predstavlja kao osoba koja te poznaje.
 
Uvijek kontroliraj što dijeliš s drugima
Razmisli s kim i što razmjenjuješ. Obećanje „ovo će biti samo između nas dvoje“ nije uvijek istinito- nakon što klikneš „Pošalji“ tvoje snimke mogu završiti bilo gdje i kod bilo koga. Ukoliko dijeliš svoje fotografije neka to budu samo one koje bi bez srama podijelila članovima obitelji ili prijateljima u školi.

Online prijatelji
Online te mnogi ljudi mogu pronaći i poželjeti biti tvoji prijatelji. Neki će ti biti interesantni, s nekima ćeš se puno dopisivati i imat ćeš osjećaj da ih poznaješ od uvijek. Čak i kada ti je neka osoba puno rekla o sebi, ne znači da je sve istina, ne znači da ju poznaješ i da znaš tko je ona u stvarnom životu.
Ukoliko osoba s kojom ostvaruješ komunikaciju želi znati da li tvoji roditelji čitaju njezine poruke ili ukoliko od tebe zahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju s njom o tome obavijesti roditelje jer ta osoba nema «dobre» namjere.
Ukoliko netko od tebe traži da radiš stvari koje te uznemiruju, čine nesigurnim, prestrašenim ili te stavlja pod pritisak- prekini takvu komunikaciju, jer će ona najčešće postajati sve opterećujuća i opasnija. Ukoliko je nekome stalo do tebe neće te tjerati na ponašanja koja ne želiš.
Razmisli na temelju čega nekome vjeruješ? Čak i kada se sve čini prijateljski i uzbudljivo, zapitaj se može li biti iskorišteno da ti naudi. Nude ti se pokloni, nadoplata računa na mobitelu, novac- zapitaj se što se traži ili što će se od tebe tražiti za uzvrat?

„Prijatelj“ te želi upoznati?

Iako online možeš upoznati zanimljive osobe ukoliko ti predloži susret „uživo“ uvijek obavijesti o tome roditelje ili drugu odraslu osobu u koju imaš povjerenja. Odlazak bez pratnje na sastanak s osobom koju si upoznao/upoznala putem mobitela, raznih chatova i blogova nije dobra ideja jer se može raditi o osobi koja nema dobre namjere i može ti učiniti nešto zaista loše. Ukoliko ipak odlučiš upoznati online prijatelja savjetuj se s roditeljima i susret dogovori na javnom mjestu, na upoznavanje neizostavno dovedi odraslu osobu da se uvjeriš kako je on line prijatelj upravo onaj za kojega se predstavlja.
 

Stranica