Pješaci u prometu

Zbog vlastite sigurnosti, kao pješak poštujte prometna pravila, a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake

Pješaci su najranjiviji sudionici u prometu. Prilikom naleta bilo koje vrste vozila, gotovo u pravilu, teško stradavaju. Na području Policijske uprave požeško-slavonske u deset mjeseci ove godine stradalo je 17 pješaka (jedna je osoba smrtno stradala, četiri su teško i 12 lakše ozlijeđeno).

Zbog vlastite sigurnosti, pješaci ne smiju:
- prelaziti kolnik izvan obilježenih pješačkih prijelaza ako u naseljenom mjestu nisu udaljeni više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara od pješačkog prijelaza,
 - stupiti na kolnik i prelaziti preko kolnika bez prethodne provjere da to mogu učiniti na siguran način,
- prelaziti kolnik na znak crvenog svjetla na semaforima,
- pretrčavati kolnik ispred nailazećih vozila.
Za prelazak kolnika na nepropisan način ili na znak crvenog svjetla na semaforima, pješak se kažnjava novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Kretanje po kolniku

Pješaci imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu. No, ako se pješice kreću u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne mogu koristiti mogu  se kretati kolnikom. U tom slučaju trebaju se kretati što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprječavali ostatak prometa.
Ukoliko se kreću kolnikom izvan naselja trebali bi se kretati uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila. Ako se kreću kolnikom dužni su noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Za kršenje navedenih odredbi predviđena je novčana kazna od 300,00  kuna.

Obveze vozača prema pješacima

Vozač je dužan stati ispred pješačkog prijelaza na znak osobe koja upravlja prometom ili semafora, a ukoliko to ne učini novčana kazna je od 3.000,00 do 7.000,00 kuna.
 Ako skrećete u ulicu na čijem početku je pješački prijelaz morate smanjiti brzinu i propustiti pješake.
 Približavate li se pješačkom prijelazu na kojem nema semafora niti na istom upravlja ovlaštena osoba dužni ste vozilom upravljati smanjenom brzinom kako bi mogli sigurno propustiti pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.

 Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom morate zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 Za sva tri gore navedena slučaja propisana je novčana kazna od 500,00 kuna.

 Krećete li se cestom koja ima više traka u istom smjeru i ne zaustavite se ako je vozilo u drugoj traci stalo ili usporilo da propusti pješaka (nema semafora niti itko upravlja prometom) možete platiti kaznu od 3000,00  kuna.

Stranica