Izuzetno je važno da vodite računa o redovitom održavanju i servisu plinskih trošila i dimnjaka
FOTO: Ilustracija
U ovo doba godine, odnosno u sezoni grijanja, dolazi do povećane opasnosti od požara, eksplozija i
trovanja ugljičnim monoksidom (CO). Naime, riječ je o plinu koji je poznat i kao „tihi ubojica“ jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti.
Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, policija upozorava građane da plinska trošila i trošila na tekuća goriva obavezno moraju servisirati i to ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Pregled dimnjaka potrebno je obaviti barem jednom godišnje, a pregled obavljaju također ovlaštene i stručne osobe, dok je izvanredni pregled dimnjaka potrebno provesti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.
U nastavku donosimo još nekoliko ključnih savjeta i preporuka kako bi ova sezona grijanja prošla bez tragičnih događaja.
Ključni savjeti i preporuke:
- redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;
- provjerite postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila, koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese;
- redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice;
- ako koristite plinski bojler, ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati kako biste spriječili neželjene posljedice;
- obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak;
- instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;
- zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu;
- redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;
- nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.
Obavezno pozovite dimnjačara:
- ukoliko dimnjak dobro "ne vuče";
- ukoliko se u prostoriji glatke površine orošavaju, jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova;
- ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi - takav problem može biti povezan s dimnjakom;
- ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega;
- provjerite ima li vaš dimnjak građevinska oštećenja i je li dimnjak izveden građevinski ispravno;
- eventualnu rekonstrukciju dimnjaka ili dogradnju plinskih instalacija prijavite ovlaštenom distributeru plina i vašem dimnjačaru.
Podsjećamo i na moguću opasnost od požara:
- ne palite krute energente u kućištima za gorivo;
- prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari);
- očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta;
- u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne smije biti gorivog materijala;
- tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade;
- plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali;
- plinske boce nemojte držati u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično)
- ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah isključite plin;
- električne grijalice i žarulje, koje koristite za zagrijavanje prostora, dovoljno udaljite od zapaljivih materijala;
- iz prostora kotlovnice uklonite sav zapaljivi materijal.
Stranica