Požega: Svečano obilježen Dan policije

FOTO: PU požeško-slavonska

U srijedu 25. rujna 2024. s početkom u 9.30 sati ispred Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi, uoči blagdana sv. Mihaela zaštitnika hrvatske policije, obilježen je Dan policije 29. rujna, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u znak sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a i hrvatske branitelje koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Nakon toga je u crkvi sv. Lovre u Požegi, biskup Požeške biskupije Mons. Ivo Martinović služio svetu misu za poginule pripadnike MUP-a.

Potom su zapaljeni lampioni kod zgrade policije na Spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije "Trenk".

Program je nastavljen u prostorijama PU požeško-slavonske gdje se prisutnim uzvanicima obratio načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić koji je u svom govoru naglasio da je ovo prigoda da se sjetimo svih naših službenika koji su svojim radom i žrtvom zadužili sve zaposlene u PU ali i građane, posebno je važno sjetiti se svih poginulih koji su u Domovinskom ratu hrabro stali u obranu svoje domovine. „Prvi u ratu prvi u miru“ je rečenica koja se čuje u javnosti i koja jasno oslikava doprinos policije u Domovinskom ratu, ali i u miru. Važno je naglasiti da su policijski službenici naše PU prvi stali u obranu naše županije ali i cijele RH. Zatim je rekao da su danas zadaće policijskih službenika drugačije, izazovi su drugačiji ali nisu manje zahtjevni nego ranije i opet je policija prva na raspolaganju zajednici.

Što se tiče stanja sigurnosti na području PU požeško-slavonske u 2023. izjavio je da je prijavljeno 935 kaznenih djela, od toga 763 kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, naknadna otkrivenost nam je 72,4 %, dok je ukupna razriješenost kaznenih djela iznosila 90 % te da je po navedenim rezultatima naša PU ima među najboljim rezultatima na području RH.  

Nakon govora načelnika prisutnima su se kratko obratili zamjenik gradonačelnika Grada Požege prof. dr. sc. Borislav Miličević i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Načelnik PU požeško-slavonske je povodom Dana policije za profesionalno, odgovorno i stručno postupanje u izvršenju zadaća iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio 14 djelatnika.

IZ SLUŽBE ZA JAVNI RED I SIGURNOST
Voditelja smjene Operativno-komunikacijskog centra, višeg policijskog inspektora Miru Vujnovića
 
IZ SLUŽBE KRIMINALISTIČKE POLICIJE
Policijskog službenika za mladež i obradu kriminaliteta, policijskog inspektora Josipa Komljenovića
 
IZ INTERVENTNE JEDINICE POLICIJE
Zapovjednika tima interventne policije, višeg policijskog narednika Ivana Štetića
Administrativnu tajnicu, Sanju Kordić
 
IZ POLICIJSKE POSTAJE POŽEGA
Policijsku službenicu za obradu kriminaliteta, višu policijsku narednicu Andreu Jelušić
Policijskog službenika za poslove policije, višeg policijskog narednika Marinka Grahovca
Policijsku službenicu-vođu ophodnje, policijsku narednicu Kristinu Martinaš
 
IZ POLICIJSKE POSTAJE PLETERNICA
Policijskog službenika za poslove policije, višeg policijskog narednika Ninu Grandića
Policijskog službenika, višeg policajca Andriju Puljaševića
 
IZ POLICIJSKE POSTAJE PAKRAC
Samostalnog policijskog inspektora, načelnika Policijske postaje Pakrac, Roberta Hrastića
Kontakt policajca, policijskog narednika Darka Majora
Detektiva za obradu kriminaliteta, višeg policajca Blažana Čolića
 
IZ SLUŽBE ZAJEDNIČKIH I UPRAVNIH POSLOVA
Odjela za  tehniku
Policijskog tehničara za računalnu i EOP tehniku Tina Grganića
Odjela za upravne poslove
Upravnu referenticu Corinne Andrić-Jeger

Naša Policijska uprava je u obnašanju poslova vezanih uz procesuiranje počinitelja kažnjivih radnji imala stručnu podršku i višegodišnju dobru suradnju s gospodinom Damirom Ronkom  koji je donedavno obnašao dužnost predsjednika Općinskog suda u Požegi. Budući da je  gospodin Ronko danas odsutan, zahvalnica će mu biti uručena naknadno.

Jednako tako, načelnik Policijske uprave uručio je zahvalnicu i zapovjedniku Središta za obuku i doktrinu logistike Požega brigadiru Mili Valentiću za njegov doprinos u ostvarenoj  dobroj suradnji i logističkoj podršci u radu naše Policijske uprave.

Policijska uprava požeško-slavonska ostvaruje već tradicionalno plodnu suradnju u provedbi preventivnih programa i manifestacija, a posebno onih  vezanih uz promidžbu policijskog zanimanja pod nazivom „Dan otvorenih vrata policije i Policijske akademije“  s gospodinom Zoranom Galićem ravnateljem Tehničke škole Požega. U znak zahvale za njegov osobni doprinos takvoj suradnji, načelnik PU uručio mu je zahvalnicu.

I na samom kraju, načelnik Policijske uprave  uručio je zahvalnicu i velečasnom Željku Volariću, vojnom kapelanu i poslužitelju Policijske kapelanije u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj za njegovo predano dušebrižništvo, iznimnu susretljivost, otvorenost za razgovor i spremnost u pružanju pomoći svim našim djelatnicima.

Također povodom obilježavanja Dana policije, a na prijedlog načelnika Policijske uprave, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je Spomenicom Domovinske zahvalnosti odlikovao djelatnike: Krunoslava Kokića, Dalibora Vlahovića, Ružicu Štimac i Darija Tajzlera, a koje će im biti uručene u petak 27. rujna u Uredu predsjednika RH.

 

Stranica