„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Slika slike-vijesti/2012 godina/16_dana_aktivizma_rva.jpg

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ naziv je međunarodne kampanje, koja se svake godine održava od 25. studenog do 10. prosinca, a sudjelovanjem u radijskim emisijama

Foto: PU požeško-slavonska

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ naziv je međunarodne kampanje, koja se svake godine održava od 25. studenog do 10. prosinca, a sudjelovanjem u radijskim emisijama na tu temu kampanji su se pridružili i djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske Petar Baschiera i Marko Pavić zajedno s djelatnikom Centra za socijalnu skrb Zlatkom Sliškom.

Cilj ovih tematskih radijskih emisija je osvještavanje i senzibiliziranje javnosti na problem nasilja u obitelji s porukom „Ne ignorirajte nasilje! Prijavite ga na 192!“.

Policijski službenici su ovu priliku iskoristili kako bi javnost upoznali sa stanjem problema nasilja u obitelji na razini Republike Hrvatske ali i na području u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske.

Tako je iznijet zastrašujući podatak da je u Republici Hrvatskoj u ovoj godini zabilježeno 20 kaznenih djela ubojstava u obitelji (uključeni svi članovi obitelji) što je udio od čak 45,5 posto od ukupnog broja zabilježenih  kaznenih djela ubojstava u Hrvatskoj u istom razdoblju.

Na sreću, u Županiji požeško-slavonskoj takva, najteža kaznena djela, nisu zabilježena no u prvih šest mjeseci ove godine tri kaznena djela „Nasilničkog ponašanja u obitelji“ kojima su oštećene tri osobe (dvije žene).

Napominjemo da su policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske u prvoj polovini ove godine intervenirali povodom 209 dojava o nasilju u obitelji te je prekršajno prijavljeno ukupno 167 počinitelja (137 muškaraca i 30 žena). Nasiljem u obitelji oštećeno je 236 osoba tj. 136 žena i 100 muškaraca.

U ovu kampanju uključen je i Centar za socijalnu skrb, a njegov predstavnik Zlatko Sliško govorio je o ovlastima i postupanjima te o aspektima nasilja nad ženama koji uključuju narušavanje građanskih, ekonomskih, kulturnih i društveno-političkih prava žena.



Stranica