Tribina s vozačima

Slika tribina_s_vozacima.jpg

U četvrtak, 28. siječnja, u prostorijama distributivnog centra „Coca-cola“ Požega, policijski službenici PU požeško-slavonske održali su tribinu s vozačima i vlasnicima teretnih automobila koji obavljaju usluge prijevoza za navedeno poduzeće. Na tribini su obrađene teme vezane za sigurnost cestovnog

 Požega

Foto: PU požeško-slavonska


U četvrtak, 28. siječnja, u prostorijama distributivnog centra „Coca-cola“ Požega, policijski službenici PU požeško-slavonske održali su tribinu s vozačima i vlasnicima teretnih automobila koji obavljaju usluge prijevoza za navedeno poduzeće. Na tribini su obrađene teme vezane za sigurnost cestovnog prometa, zakonske osnove za sudjelovanje u prometu vozača teretnih vozila kao i obavljanje djelatnosti cestovnog prometa.

Uvodnim izlaganjem, sudionici tribine upoznati su sa karakterističnim statističkim pokazateljima stanja sigurnosti cestovnog prometa na području Policijske uprave tijekom 2009. godine, te odnosom osnovnih pokazatelja sigurnosti u odnosu na prethodnu godinu. Istom prilikom, sudionicima je ukazano na najčešće vrste i okolnosti zbog kojih su se događale prometne nesreće, s posebnim osvrtom na udio prometnih nesreća koje su se dogodile zbog nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja i upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, te su u kraćim crtama upoznati s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U drugom dijelu tribine obrađene su odredbe Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu i podzakonskih akata koji se odnose na navedenu problematiku. Pri tome, pojašnjeno je značenje izraza iz Zakona, odredbe koje se odnose na nadzor navedene kategorije vozila na prometnicama koje provodi policija, dokumentaciju i potvrde koji isti moraju posjedovati u vozilu, te je dan i osvrt na uvođenje digitalnih tahografa i način njihova korištenja.

Kako se navedena problematika direktno odnosi na svakodnevno sudjelovanje u prometu sudionika tribine, navedena tema zainteresirala je prisutne, te je postavljeno niz pitanja koja su se odnosila na vođenje evidencija o radnom vremenu, posjedovanju, popunjavanju i potrebnom broju tahografskih listića u vozilu u trenutku nadzora policije, kao i vremenima vožnje, prekida vožnje, te dnevnih i tjednih odmora vozača.

Prisutnim sudionicima dani su odgovori na pitanja iz nadležnosti policije, a za   određene nejasnoće i pitanja iz domene nadležnosti Inspekcije cestovnog prometa isti su upućeni na Inspekciju odnosno nadležno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, odnosno dani su im podaci o internet stranicama na kojima mogu pronaći zakone, podzakonske akte kao i potrebne obrasce i potvrde.



Stranica