Oprez - prevaranti!

Slika policija05.jpg

Od početka ove godine na području PU požeško-slavonske zabilježena su dva kaznena djela kod kojih su počinitelji lažnim prikazivanjem činjenica i obmanom oštetili dvoje građana i pritom im otuđili znatan iznos novca

 
Foto: ilustracija

Od početka ove godine na području PU požeško-slavonske zabilježena su dva kaznena djela kod kojih su počinitelji lažnim prikazivanjem činjenica i obmanom oštetili dvoje građana i pritom im otuđili znatan iznos novca.

Početkom veljače 2010. godine u Požegi, u Cirakijevoj ulici, dvije ženske osobe predstavivši se kao medicinske sestre došle su u stan kod 64-godišnjakinje. U jednom trenutku poslale su je u kupaonicu i za to vrijeme otuđile joj novac. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su kazneno djelo počinile dvije ženske osobe starosti 26 i 28 godina koje su od ranije poznate policiji.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su prevarantice znale kada je isplata mirovina te su kod pošte vrebale žrtve nakon čega su se predstavljale kao medicinske sestre.

U posljednjem slučaju, 24. ožujka u Požegi, u ulici Sveto Duha 75-godišnjaka su prevarile dvije muške osobe koje su ga zamolile za prijevod nakon navodne prometne nesreće u kojoj je jedan sudionik stranac. Prijevaru su izvršili na način da su oštećenog upitali ima li eura kao bi uvjerio drugog muškarca da njegov novac nije krivotvoren. Nakon što im je oštećeni donio veći novčani iznos jedan počinitelj mu je dao sat navodno velike novčane vrijednosti dok on ode provjeriti da novac nije krivotvoren. Za počiniteljima se traga.

Iz ranijih godina poznati su slični slučajevi prijevara tako što su počinitelji prodavali raznu robu (npr. medicinska pomagala, tekstil i kućanske uređaje) za znatno višu cijenu od stvarne vrijednosti, a nerijetko su zabilježeni i slučajevi prodaje predmeta samo radi ulaska u dom nakon čega bi iskoristili nepažnju ili nemoć vlasnika i otuđili vrijedne predmete i novac.

Shodno navedenom upozoravamo građane na povećan oprez prilikom kontakata sa nepoznatim osobama kako ne bi postali žrtve prevaranata, a u slučaju sumnje da se radi o prevarantima da o tome odmah obavijeste policiju.



Stranica