Dani "Martinja" - pojačani nadzor prometa

Slika palica01.jpg

Proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja" (11. studenog 2010. god,) prema dostupnim informacijama obilježavat će se tijekom razdoblja od 11. do 14. studenoga 2010. godine.

Foto: ilustracija

Proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja" (11. studenog 2010. god,)  prema dostupnim informacijama obilježavat će se tijekom razdoblja od 11. do 14. studenoga 2010. godine.

Na području PU požeško-slavonske manifestacije će biti posebno naglašene tijekom vikenda od 5. do 7. studenog 2010. godine kada se, pored ostalog održavaju javna okupljanja kulturno-zabavnog karaktera u Požegi i Kutjevu.

Obzirom na iskustva iz ranijih godina u navedene dana očekujemo povećan broj sudionika u prometu koji će koji konzumirati alkoholna pića.

Budući da je prošle godinu tijekom „Martinja“, odnosno u razdoblju od 6. do 15. studenog 2009. godine, zabilježeno 17 prometnih nesreća, od kojih jedna sa poginulom osobom, četiri sa ozlijeđenim osobama i 12 sa materijalnom štetom, te da je u tim nesrećama jedna osoba poginula (kao pješak), jedna osoba teško i sedam osoba lako ozlijeđeno, PU požeško-slavonska će pojačati mjere nadzora prometa, te službu usmjeriti na provođenje preventivno-represivnih aktivnosti prema sudionicima u prometu, s ciljem sprečavanje i sankcioniranja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Prema vozačima će se primjenjivati policijske ovlasti isključivanja iz prometa, a za teže slučajeve i ovlasti iz članaka 134., 135. i 137.Prekršajnog zakona, (smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava).

Shodno tome, dana 6./7. i 13./14. studenog 2010. godine u vremenu od 22 do 6 provesti će se koordinirane akcije usmjerene na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu.  

S tim u vezi, a u cilju sprečavanja prometnih nesreća, posebno nesreća sa teškim posljedicama, apeliramo na sve sudionike u prometu, posebno vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise.

Ujedno koristimo prigodu da još ponovno skrenemo pozornost na obvezu uporabe  svjetala na vozilu. Za vozače koji to još ne znaju napominjemo da je obveza uporabe svjetala na vozilima za vrijeme vožnje danju nastala sa prelaskom na zimsko računanje vremena.



Stranica