Akcija i aktivnosti na planu ostvarivanja prava osoba s invaliditetom

Slika /zakon-promet.jpg
U petak 15.2.2019., s početkom u 9.30 sati, u policijskoj postaji Požega, održan je radni sastanak predstavnika PU požeško-slavonske i PP Požega, s predstavnicima Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Udruge invalida rada Požega, Društva multiple skleroze Požeško –slavonske županije, Udruge MI, Udruge gluhih i nagluhih osoba Grada Požege i Županije požeško-slavonske i Udruge HVIDRA Požega.
Predstavnici policije upoznali su predstavnike Udruga sa stanjem sigurnosti u vezi s primjenom policijskih ovlasti  prema osobama  s invaliditetom koje je ocjenjeno dobrim, budući da tijekom prošlog razdoblja nisu zabilježeni događaji u kojima su počinitelji  osobe s invaliditetom ili da su bile žrtve kažnjivih radnji. Istaknuto je da se suradnja s Udrugama provodi kontinuirano kroz godinu i kroz razne aktivnosti, a u svezi nadzora mjesta namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom da je u 2018. zabilježen porast broja procesuiranih prekršaja u odnosnu na ranije godine, odnosno da je samo tijekom prošle godine procesuirano 308 prekršaja (2017.g. procesuirano je189 prekršaja). S ciljevima akcije nadzora mjesta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom nazočne je upoznao pol.službenik Davor Bašić koji je istaknuo da akcija kroz svoj preventivno – represivni karakter (uključivanje predstavnike Udruga i  medija) ima cilj senzibilizirati javnost u vezi s problemima osoba s invaliditetom prigodom njihovog sudjelovanja u prometu na cestama.
Nakon radnog sastanka, predstavnici Udruga i policije kojima su se priključili i predstavnici medija obišli su lokacije u gradu Požegi na kojima se nalaze mjesta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, kojom prilikom je izvršen nadzor na više desetaka mjesta, i utvrđeno je da se u najvećem djelu poštuje ograničenje, odnosno da ima slobodnih mjesta za parkiranje vozila invalida, da se na zauzetim mjestima nalaze vozila s istaknutim znakom pristupačnosti, dok su tijekom trajanja akcije 4 vozila zatečena parkirana na mjestima za invalide, iako nisu ispunjavala uvjete za to, te su im ostavljene obavijesti o prekršaju.
Predstavnici Udruga su istaknuli zadovoljstvo i pohvalili suradnju s PU požeško-slavonskom, te je ocjenjeno da su s obzirom na velik broj nazočnih predstavnika Udruga i medija, zainteresiranost policije, te dobar dio osoba koje su se pridržavale propisa ciljevi akcije ostvareni.
 
https://www.034portal.hr/policija-provodi-nadzor-nepropisnog-parkiranja-na-mjestim-za-parkiranje-vozila-osoba-s-invaliditetom-237
http://www.rva.hr/vijest/2019/6739-prosle-godine-preko-300-kazni-za-nepropisno-parkiranje-na-mjestu-za-invalide
 
 

Stranica