Akcija usmjerena na bicikliste

Slika slike-vijesti/2014 godina/Akcija-biciklisti 25.9.2014/Picture 2214wn.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

U četvrtak, 25. rujna na području PU požeško-slavonske provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena prvenstveno na sudjelovanje biciklista u prometu na cestama. Policijski službenici su ukupno utvrdili 56 prometnih prekršaja, od toga se 37 prekršaja odnosilo na prekršaje vozača bicikla. Od tih 37 prekršaja dva prekršitelja su bila pod utjecajem alkohola od kojih je jednomu utvrđeno čak 2,3 promila, a radilo se o 62-godišnjaku koji je upravljao biciklom na području Pleternice.

Također je utvrđeno i 13 prekršaja tehničke neispravnosti bicikala odnosno nedostatak propisane opreme i uređaja poput prednjeg bijelog i zadnjeg crvenog svjetla, katadioptera na kotačima i pedalama i sl. Isto tako uočeno je i 18 prekršaja vožnje biciklom po pješačkoj stazi. Tri osobe koje su upravljale biciklom nisu imale obje ruke za upravljačem, a jedan vozač bicikla u uvjetima smanjene vidljivosti nije imao prednje svjetlo bijele boje zbog čega su također vozači bicikala sankcionirani.

Tijekom akcije, kod osam prekršaja koji su se odnosili na tehničku neispravnost bicikala, policijski službenici koristili su načelo uvjetovanog oportuniteta. Naime, osmorici vozača bicikala određena je obveza otklanjanja posljedice prekršaja odnosno tehničke neispravnosti bicikala s rokom od 15 dana od dana počinjenja prekršaja, a ukoliko otklone utvrđene tehničke neispravnosti u propisanom roku neće biti novčano kažnjeni kaznom u iznosu od 700 kuna.  



Stranica