Izvanredna konferencija za novinare

Slika slike-vijesti/2012 godina/izvanredna_tiskovna.jpg

U ponedjeljak u 12 sati u prostorijama PU požeško-slavonske održana je izvanredna konferencija za novinare povodom pokušaja teškog ubojstva u mjestu Sulkovci

Požega

Foto: PU požeško-slavonska

 

U ponedjeljak u 12 sati u prostorijama PU požeško-slavonske održana je izvanredna konferencija za novinare povodom pokušaja teškog ubojstva u mjestu Sulkovci kada je tijekom policijske intervencije 56-godišnjak oružano napao policijske službenike pucajući iz automatskog oružja tzv. „kalašnjikov“, te kada su policijski službenici uzvratili paljbu i ranili napadača u natkoljenicu.

Nakon što je glasnogovornica Policijske uprave iznijela podatke da je unazad pet godina na području Policijske uprave požeško-slavonske, tijekom primjene policijskih ovlasti, prema policijskim službenicima počinjeno 68 kaznenih djela, te da je u tim kaznenim djelima 37 policijskih službenika lakše ozlijeđeno, ali da su policijski službenici unatoč velikom broju kaznenih djela svega dva puta upotrijebili vatreno oružje, više o subotnjem događaju rekao je načelnik Odjela kriminalističke policije Željko Grgić.

Između ostalog izjavio je da je prilikom policijske intervencije, koja je trajala gotovo dva sata 56-godišnjak izašao iz obiteljske kuće i pucajući iz puške napao policijske službenike. Napadač je pucao kratkim rafalima, s udaljenosti manje od 10 metara, a policijski službenici su ga upozorili hicima u zrak, a nakon upozorenja uzvratili paljbom i ranili napadača u lijevu natkoljenicu.

Napadač je pao na tlo i pokušao je staviti novi, puni okvir u pušku, ali su ga policijski službenici spriječili, te mu odmah pružili prvu pomoć do dolaska djelatnika hitne pomoći.

Također je rekao da je kraj napadača pronađen još jedan puni okvir i preko 200 komada streljiva. Na zidu visine oko jednog metra, iza kojeg su bili zaklonjeni policijski službenici, vidljivi su tragovi puščanih zrna. Utvrđeno je da je napadač ispalio 49 komada streljiva, a policijski službenici samo 6 od kojih su četiri ispalili u zrak radi upozorenja.

56-godišnjak je teško ozlijeđen, a protiv njega slijedi kaznena prijava zbog teškog ubojstva u pokušaju, sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Smatram da je potrebno pohvaliti sve policijske službenike koji su sudjelovali u ovom događaju, a posebno djelatnike Interventne jedinice policije koji su, iako izloženi rafalnoj paljbi, iz neposredne blizine, reagirali vrlo profesionalno i hrabro, te ciljano ranili napadača kako bi ga onesposobili u daljnjem napadu. Također bih napomenuo da će policijskim službenicima koji su neposredno sudjelovali u ovom slučaju biti pružena psihološka pomoć, izjavio je Grgić.



Stranica