Konferencija za medije u PU požeško-slavonskoj

Slika slike-vijesti/2011 godina/tiskovna_10_1.jpg

Danas je u PU požeško-slavonskoj održana redovna konferencija za medije na kojoj je glasnogovornica PU Ivana Radić iznijela statističke pokazatelje stanja sigurnosti.

Foto: PU požeško-slavonska

Danas je u PU požeško-slavonskoj održana redovna konferencija za medije na kojoj je glasnogovornica PU Ivana Radić iznijela statističke pokazatelje stanja sigurnosti.

Opće stanje sigurnosti tijekom rujna 2011. godine u odnosu na kolovoz ove godine obilježeno je smanjenjem broja kaznenih djela za 30,5 %, smanjenjem broja prometnih nesreća za 4,9 %, povećanjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira (15,6%), povećanjem broja prekršaja iz ostalih zakona za 15,2% i povećanjem broja požara (37 požara više).

O problematici požara govorio je voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Davor Paškvan koji je izjavio da je u ovoj godini do 10. listopada zabilježeno 189 požara za razliku od 2010. godine kada ih je bilo 70. Razlog većem broju požara u 2011. godini je veći broj požara otvorenog prostora (151 požar u 2011. naspram 29 požara u 2010. godini). U 2011. godini broj požara otvorenog prostora je 5 puta veći, spaljena površina je 6 puta veća, a materijalna šteta gotovo je 3 puta veća u odnosu na 2010. godinu. Povećanje materijalne štete u odnosu na povećanje broja požara i spaljene površine nije proporcionalno zavisno, jer to ovisi o vrsti zemljišta na kojem je došlo do požara. Primjerice: šteta na  jednom hektaru šumskog zemljišta je znatno veća nego na livadi- rekao je Paškvan.

Ove godine zbog meteoroloških uvjeta, odnosno  visokih temperatura i dugotrajnog razdoblja bez kiše u srpnju i kolovozu (što se produžilo na rujan i prvi tjedan mjeseca listopada) bilo je 75 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom razdoblju 2010. godine bilo devet požara. Isti broj požara za navedene mjesece s nešto drugačijom raspodjelom po mjesecima bio je i 2009. godine. Unazad deset godina nije bilo ni približno toliko požara u navedenim mjesecima, a posebice u rujnu i listopadu.

 Zbog počinjenja prekršaja iz članka 8. stavak 3. Zakona o zaštiti od požara za nehajno izazivanje požara inspektori zaštite od požara i eksploziva podnijeli su 34 optužna prijedloga protiv 36 poznatih počinitelja.

Za isto razdoblje u 2010. godini podnijeta su 2 optužna prijedloga protiv 2 poznata počinitelja.

Analizom poznatih počinitelja prema dobnoj skupini i spolu u ovoj godini dobiju se slijedeći podaci: 

- od ukupno 36 počinitelja 14 su žene, a 22 su muškarci,

- u dobnoj skupini od 21 do 40 godina je 2 počinitelja (2 muške osobe),

- u dobnoj skupini od 41 do 60 godina je 20 počinitelja (9 ženskih  i 11 muških osoba),

- u dobnoj skupini od 61 i više godina je 14 počinitelja (5 ženskih i 9 muških osoba).



Stranica