Na konferenciji prezentirana dovršena kriminalistička istraživanja

Slika slike-vijesti/2015 godina/Konferencija-11.3/IMG_7965wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

U srijedu, 11. ožujka 2015. godine, u prostorijama PU požeško-slavonske je održana konferencija za novinare gdje su novinarima ustupljeni statistički pokazatelji za veljaču 2015. godine.

Također je glasnogovornica PU najavila posebnu regulaciju prometa koja će se odvijati 12. ožujka 2015. godine povodom Dana grada Požege i Grgureva 2015.  Promet kretanja vozila od Ulice Sv. Vida-Vincelovski put-Požeški vinogradarski put-Fratrovica u vremenu od 9 do 19 sati odvijati će se jednim smjerom.

Također je naglasila  da  slijedi manifestacija obilježavanja „Grgureva“ tijekom koje se očekuje  povećan broj gostiju iz raznih krajeva RH, a time povećan broja sudionika u prometu te se pozivaju svi građani na strpljenje te  ukoliko konzumiraju alkoholna pića da ne sjedaju za upravljače vozila.

Budući da se tijekom manifestacija izvede nekoliko stotina glasnih pucnjeva podsjećaju se   građani da izvođenje glasnog pucanja, uz uporabu eksplozivnih tvari na raznim prigodama mogu izvoditi pravne osobe i obrtnici, uz rješenje za odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova. Odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja glasnog pucanja, na zahtjev izvođača, daje nadležna Policijska uprava.

Ovim putem upozoravaju se  građani da glasne pucnjeve mogu izvoditi samo one fizičke osobe koje su osposobljene za rukovanje eksplozivnim tvarima i koje su članovi udruga Povijesna postrojba“ Trenkovi panduri“ i Društvo „Sveti Grgur“ Požega te članovi gostujućih postrojbi.

Napominje se da će osobe koje se ne budu pridržavale zakonskih propisa biti prekršajno prijavljene, a kazne propisane Zakonom o eksplozivnim tvarima izrazito visoke i kreću se u rasponu od 40 000 do 100 000 kuna za pravne i fizičke osobe.

Također je na konferenciji prisustvovala voditeljica službe kriminalističke policije Biljana Vuković koja je javnosti prezentirala dovršena kriminalistička istraživanja vezana za kaznena djela „Nedozvoljena trgovina“, „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.“

Naime, početkom mjeseca ožujka policijski službenici su temeljem naloga Prekršajnog suda u Požegi pretražili obiteljsku kuću na području općine Kaptol u kojoj prebiva 49-godišnjak prilikom čega su pronašli ukupno 1290,45 kg sušenog duhana u listu, tipa „Virginia“, bez nadzornih markica Ministarstva financija RH. Vrijednost duhana na crnom tržištu iznosila bi oko 65.000,00 kuna, dok je za navedenu količinu država oštećena za trošarinu od oko 670.000,00 kuna. Također je prilikom pretrage pronađena jedna poluautomatska puška koju je 49-godišnjak nepovlasno posjedovao. Protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi zbog kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina“ i „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.“

Također su policijski službenici ove PU proveli kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim hrvatskih državljaninom sa područja grada Požege zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.“

Naime, policijski službenici su temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu, pretražili obiteljsku kuću, poslovni prostor i osobni automobil u vlasništvu 46-godišnjaka prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina proizvoda deklariranih kao soli za kupanje čiji se djelatni sastojci nalaze na popisu psihotropnih tvari, odnosno droga, a koje je osumnjičenik posjedovao radi daljnje prodaje. Prilikom pretrage obiteljske kuće pronađena je veća količina domaćeg i stranog novca za koju se sumnja da je pribavljena činjenjem kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, dok se vrijednost zaplijenjene  droge na tržištu procjenjuje na oko 50 tisuća kuna.

Zbog sumnje na počinjeno kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ 46-godišnjak je uhićen i predan u pritvorsku policijsku jedinicu i protiv njega slijedi kaznena prijava.



Stranica