Obilježavanje 21. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Slika slike-vijesti/2012 godina/pakrac 21/naslovna.jpg

Pakrac

Foto: PU požeško-slavonska

U subotu 3. ožujka 2012. godine u Pakracu se okupilo preko 500 uzvanika i posjetitelja prigodom obilježavanja 21. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, održan je svečani mimohod ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijenac je kao izaslanica ministra Ministarstva branitelja položila Nevenka Benić, kao izaslanik ministra Ministarstva unutarnjih poslova načelnik PU požeško-slavonske Nikola Janković te izaslanik ravnatelja policije Alenko Ribić, gradonačelnik Pakraca Davor Huška, gradonačelnik Lipika Antun Haramija, te druga izaslanstva gradova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca povorka se uputila pred PP Pakrac gdje je prisutne u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik pozdravio Miroslav Ivančić, nakon čega su se prisutnima obratili gradonačelnici gradova Pakraca i Lipika, zatim neposredni sudionici događanja iz 1991. godine Zdravko Andabaka i Marko Lukić, te izaslanica Ministra branitelja Nevenka Benić.

Potom je dijete poginulog hrvatskog branitelja, danas policajac PP Pakrac Krunoslav Želimorski otkrio spomen ploču u sjećanje na postrojbe koje su sudjelovale u akciji oslobađanja PP Pakrac.

Naime, pobunjeni Srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali su Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, policijska postaja Pakrac je oslobođena, a pobunjenici protjerani izvan grada.



Stranica