Održana konferencija za novinare

Slika slike-vijesti/2011 godina/presicaw.jpg

Danas je u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana redovna konferencija za novinare na kojoj je policijski službenik za odnose s javnošću

Požega

Foto: PU požeško-slavonska

 

Danas je u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana redovna konferencija za novinare na kojoj je policijski službenik za odnose s javnošću Krunoslav Kokić prezentirao sigurnosne pokazatelje za  mjesec kolovoz  dok je  glasnogovornica PU Ivana  Radić  najavila  provođenje akcije "Manje oružja - manje tragedija". 

Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a kampanja se financira od strane Europske unije krozregionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Za nastavak Akcije tijekom 2010. i 2011. godine MUP-a i UNDP zajednički su dogovorili izmjenu vizualnog identiteta kroz izradu novih vizuala za plakate, letke i ostale promotivne materijale. Tom prilikomizrađeni su novi vizuali, nove fotografije u izradi fotografa Damira Hoyke. Fotografije novih vizuala prikazuju dijelove tijela osoba koje su ozlijeđene od oružja.

Osnovna ideja novih vizuala je da ilegalno oružje ugrožava ljudske živote, ostavlja trajne posljedice i samim time potencijalnu tragediju koja se može svakome dogoditi.

Izmijenjen je slogan kampanje te sada glasi „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim“ umjesto prethodnog „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurniji“.

Građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci.

Također je važno naglasitida građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici, u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih obilježja, doći na kućnu adresu prikupiti oružje.

Na području PU Požeško-slavonske u vremenu od 1. rujna 2007. godine do 30. lipnja 2011. godine građani su dragovoljno predali 99 komada automatskog oružja, 606 komada rasprskavajućeg oružja, 69 pušaka i pištolja, 67 993 komada raznog streljiva, te 33, 9 kg eksploziva.

Akcija će se intenzivno provoditi na području Pakraca, na Gradskoj tržnici 22. rujna u vremenu od 10 do 12 sati, a u Pleternici ispred Gradskog poglavarstva 24. rujna također u vremenu od 10 do 12 sati. Završna manifestacija održat će se 27. rujna u Požegi na Trgu Sv. Trojstva u prijepodnevnim satima.



Stranica