Pojačane aktivnosti policije povodom "Martinja"

Slika /slike-vijesti/2021 godina/Martinje-akcija/2.jpg

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti  je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama

Kako se  povodom „Martinja“ i na našim  prometnicama može očekivati  da će određeni broj vozača nakon što su  konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima kao bi se spriječilo njihovo sudjelovanje u prometu.
Pojačane aktivnosti početi će se provoditi u petak, 5. studenoga i trajat će do ponedjeljka, 15. studenoga, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) i u dane vikenda biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače tako da će u to vrijeme na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.
Uz nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, pojačano će se nadzirati i vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista - višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti  je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače:

- smanjuje se oštrina vida,
- perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera,
  smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača,
- smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika,
- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija,
- produžuje se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji,
- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju  ne bi.
 
Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan,
- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,
- idite pješice,
- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze,
- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
- ne dopustite da budete crna statistička brojka,
- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića.
   

Stranica