Požari otvorenog prostora

Slika Ilustracije server/požar-vatrogasac.jpg

Tijekom proteklog vikenda zabilježeno je preko 30 požara otvorenog prostora od kojih su neki zahvatili poljoprivredna zemljišta i šume. Stoga upozoravamo građane ukoliko spaljuju korov da poduzmu sve mjere i radnje kako se požar ne bi proširio.

Foto: ilustracija

Tijekom proteklog vikenda zabilježeno je preko 30 požara otvorenog prostora od kojih su neki zahvatili poljoprivredna zemljišta i šume.

Stoga upozoravamo građane ukoliko spaljuju korov da poduzmu sve mjere i radnje kako se požar ne bi proširio.

Neke od zaštitnih mjera su :

- odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,

- načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,

- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,

- uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,

- spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra.

Prošle godine na području PU požeško-slavonske došlo je do znatnog povećanja broja požara na otvorenom prostoru (2011. godine 176, a 2010. godine 34 požara), a znatno je povećana i opožarena površina (2011. godine 257 hektara na 176 požara, a 2010. godine 65 hektara na 34 požara).



Stranica