Požega: Obilježen 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /slike-vijesti/2024 godina/Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa/Bez naslova.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Slogan ovogodišnje kampanje je „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“

FOTO: RVA i Požega.eu

Policijska uprava požeško-slavonska je u ponedjeljak 21. listopada 2024. obilježila  5.  Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“, a cilj je educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Isto tako često su krive procjene brzine motociklista, nedovoljne su provjere prilikom promjene prometnih traka, prolazaka kroz raskrižja, kao i lijevog skretanja u raskrižjima.  Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Naglašavamo da se promijenila i dobna granica najčešće smrtno stradalih osoba na motociklima. Nekad su to bili uglavnom vrlo mladi ljudi, a danas često stradavaju ljudi stariji od 50 godina. Ovo se povezuje s činjenicom da se porastom standarda jedan dio populacije odlučio svoje mladalačke snove ostvariti u zrelim godinama. Nažalost, dobar dio njih je bez ikakvog iskustva upravljanja motociklima, a sebe, u smislu pravodobnih i brzih reakcija, doživljavaju kao dvadesetogodišnjake, što nisu.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske tijekom protekle godine u prometnim nesrećama je 10 motociklista lakše ozlijeđeno, devet teško, dok je pet smrtno stradalo. U prvih devet mjeseci ove godine sedam je lakše, a šest teško ozlijeđeno, dok je jedan motociklist smrtno stradao.

Kampanju su  podržali i  članovi Auto kluba Požega.
 
 

Stranica