Požega: Obilježen "Dan ružičastih majica"

  • Slika /slike-vijesti/2024 godina/Dan ružičastih majica-OŠ Antuna Kanižlića/20240227_095940.jpg
  • Slika
  • Slika

Predavanje je održano u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi

FOTO: PU požeško-slavonska

„Dan ružičastih majica“ se obilježava svake zadnje srijede u veljači, a ove godine je to 28. veljače.  Po odluci Sabora RH od 2017. godine taj dan  se obilježava  kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

Tim povodom je  27. veljače u  Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi  održano  predavanje učenicima četvrtih, petih i sedmih razreda, pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje“ o vršnjačkom nasilju, nasilju putem Interneta i mreža, kao i  korištenju mobitela, mreža i ostalih komunikacijskih sredstava na siguran način, odnosno na način da se ne šteti drugima.

Policijski službenik Goran Matijević je prisutne učenike upoznao što je vršnjačko nasilje, koji su mu oblici, koje posljedice mogu nastati za počinitelja, a koje za žrtvu, te sa specifičnostima elektroničkog nasilja. Ukazao je i na loše pojavnosti  koje mogu nastati uslijed neodgovorne ili zlonamjerne uporabe mobilnih mreža i aplikacija, a sve kako bi se smanjila mogućnost njihove izloženosti da putem interneta postanu žrtve  kaznenih djela na štetu djece i preveniralo vršnjačko nasilje.

Učenicima je tijekom predavanja naglašeno da nasilje vodi u samo još veće nasilje i da su nasilnici zapravo često i sami žrtve nasilja, bilo verbalnog, fizičkog ili preko društvenih mreža. Istaknuto je i da nasilje nerijetko može biti i posljedica konzumacije alkohola ili nedozvoljenih sredstava te da se treba odmah maknuti od društva koje promiče takve navike. Učenici su pozvani na toleranciju, ali su jednako tako upozoreni i na njihov osobni doprinos u pogledu zaštite žrtava i njihove dužnosti prijavljivanja svih oblika nasilja koja uoče u svojoj sredini.
 
 

Stranica