Požega: Poštujte naše znakove

  • Slika /slike-vijesti/2022 godina/Požega-Poštujte naše znakove/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija punih 28 godina provodi akciju "Poštujte naše znakove"

FOTO: PU požeško-slavonska

Već 28 godina na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Ovogodišnje aktivnosti akcije danas su predstavljene u  Požegi kod Osnovne škole Julija Kempfa.
 
Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.
 
Policija punih 28 godina provodi akciju "Poštujte naše znakove" koja je usmjerena na polaznike prvih razreda, ali i na sve druge sudionike u prometu. Akcije nije započela tek s prvim danom škole  jer su policijski službenici  već tijekom ljetnih mjeseci obišli prometnice i  provjerili prometnu signalizaciju kako bi se uklonili svi nedostaci. U idućem razdoblju  nadzor će biti usmjeren na prekršaje nepoštivanja ograničenja brzine, nepoštivanje prednosti prolaska na obilježenim pješačkim prijelazima i nepropisnog parkiranja  koje vozači  najčešće čine u zonama škola. Sljedećih dana na prvim roditeljskim sastancima kontakt policajci polaznicima prvih razreda i njihovim roditeljima će  održati  kratka predavanja kako sigurno prometovati, a poznato je da odrasli, svojim uputama i  dobrim primjerom ponašanja u prometu, mogu učiniti mnogo.
 
U prvih osam mjeseci ove godine na prometnicama Požeško-slavonske županije zabilježeno je ukupno sedam stradavanja djece, dvoje teško ozlijeđeno i petero lakše, a u cijeloj prošloj godini zabilježeno je ukupno 17 stradavanja, troje teško i 14 lakše ozlijeđenih.
 
Tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici pojačano će nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.
 
Apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu, i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.
 
 
 

Stranica