Prometna preventiva u dječjem vrtiću

Slika slike-vijesti/2014 godina/vtic pleternica/naslovna.jpg

Foto: PP Pleternica

U Pleternici u Mile Budaka ulici uz polja kukuruza i visoke krošnje stabala smjestio se vrtić „Tratinčica“ čiji djelatnici znaju da njihovi najstariji polaznici, djeca starosti oko šest godina, sljedeće jeseni kreću u prve razrede i time postaju aktivniji sudionici u prometu. Da za usvajanje znanja o prometnim propisima nikada nije prerano njima je posve jasno stoga su već od ove jeseni pružili priliku djeci da tokom cijele godine, kada god vrijeme dopusti, vježbaju kako se ponašati u prometu. Sivilo asfalta prekrile su oznake za pješački prijelaz, kolničke trake, prometni znakovi, ali i umjetno cvijeće i drveće.  

Poligon su napravili sami djelatnici uz stručnu pomoć policijskih službenika. Tako su i u petak, 5. rujna tijekom prijepodneva policijski službenici Policijske postaje Pleternica pojašnjavali djeci kako se ponašati u prometu, ako su pješaci ili ako voze bicikl. Također su ih poučili što koji prometni znak „govori“, ali i da „kaciga glavu čuva“.

Prema Strategiji prometne preventive u dječjem vrtiću 2013.-2020. godine sigurno ponašanje i primjena mjera sigurnosti u prometu pozitivna je navika koja se može usvojiti samo kontinuiranim radom od najranije dobi. Djeca predškolske dobi najbrže će je i najlakše usvojiti ako se predviđeni sadržaji prezentiraju na zanimljiv način, primjenom aktivnog i iskustvenog učenja, uz njima primjerena nastavna sredstva i pomagala, od zabavnih igrica, didaktičkoga materijala do različitih natjecanja. Bitno je da djeca mogu aktivno sudjelovati i pri tome se osjećati važno i uspješno što se pleterničkim mališanima vidjelo po osmjesima.



Stranica