Prvi "mali forenzičari" u Požeško-slavonskoj županiji

Slika slike-vijesti/2015 godina/Brestovac forenzicari/mali forenzicari.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Danas su učenici Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu imali čast postati prvi „mali forenzičari“ u Požeško-slavonskoj županiji. Naime, njima su u posjet došli Adela Makar, Daniela Dekanić, Zdenko Mindum i Mario Mikulić vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić"ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova.  Centar nosi naziv po Ivanu Vučetiću, Hrvatu koji je 1891. godine u tadašnjoj argentinskoj policiji, prvi u svijetu ustanovio sistematiku desetoprstne daktiloskopske zbirke, a osnovni posao djelatnika centra je pretvorba materijalnog traga izuzetog s mjesta počinjenja kaznenog djela u pravno valjani materijalni dokaz.

Nakon kratkog upoznavanja učenika s povijesnim činjenicama o Ivanu Vučetiću, koji je prvi u svijetu razriješio ubojstvo pomoću svoje metode daktiloskopije i to davne 1892. godine (Franciska Rojas majka ubila svoje dvoje djece i lažno optužila ljubavnika, ali su je odali krvavi otisci prstiju), forenzičari su pojasnili vidno zainteresiranim učenicima vrste vještačenja koje se u Centru obavljaju. Govorilo se o načinu nastanka, pronalasku, izuzimanju te vještačenju pojedinih vrsta tragova. Upoznali su ih s daktiloskopijom, balistikom, traseologijom te biološkim i toksikološkom istragama koje provode.

Na taj način učenicima je prezentirana forenzika kao znanost u kojoj se isprepliću mnogobrojne njima poznate znanosti poput kemije, fizike, biologije, matematike i samim time će im njihovo svakodnevno učenje i vježbanje zasigurno postati zanimljivije.

Praktični dio bio je zapravo najuzbudljiviji za „male forenzičare“ kada su se pod budnim okom mentora mogli okušati u izuzimanju tragova, baratanju raznim priborima i sl. za što su na kraju svi dobili diplome. Očito nadahnuti popularnim CSI serijama učenici su imali puno pitanja, ali uglavnom ih je zanimalo imaju li serije veze sa stvarnošću. Iako su im forenzičari pojasnili da u realnosti sva ta istraživanja traju dulje i da su napornija te da se ponekad nađu pred stvarima koje ne mogu riješiti veliki broj djece poželio se školovati upravo za njihova zanimanja.

Ova aktivnost uz motiviranje učenika za učenjem ima i preventivni karakter, jer informira djecu o štetnosti kriminaliteta kao negativne društvene pojave te o tome da koliko god se počinitelj trudio prikriti svoje nedjelo kad-tad će biti otkriven, i na kraju šalje jedinstvenu poruku – kriminal se ne isplati.



Stranica