Sigurno u prometu

Slika slike-vijesti/2015 godina/Sigurno u prometu 18.3/DSCF0097wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Tijekom 2014. godine u prometu na cestama Policijske uprave požeško-slavonske stradalo je 17 djece od kojih je troje teško, a 14 lakše ozlijeđeno. U odnosu na prethodnu godinu stradalo je manje 14 djece ili 45%. Najveći broj djece stradao je u svojstvu putnika u vozilu i to njih sedmero, šestero kao pješaci i četvero kao vozači. Djeca starosti do 14 godina kao vozači bicikla u 2014. godini sudjelovali su u pet prometnih nesreća od kojih su četiri bile s ozlijeđenim osobama i tom prilikom je četvero djece lakše ozlijeđeno. Budući da su djeca kao sudionici u prometu najranjivija skupina potrebno ih je kontinuirano educirati i podsjećati na sve elemente sigurnog sudjelovanja u prometu.

Upravo iz tih razloga u srijedu, 18. ožujka 2015. godine u Pleternici u Osnovnoj školi „Fra Kaje Adžića“ učenicima trećih i četvrtih razreda policijski službenici i djelatnici HAK-a održali su edukaciju i pojasnili im kada su djeca u prometu najugroženija te gdje je zabranjeno odnosno dozvoljeno  igranje djeci. Isto tako su im ukazali na dijelove prometne infrastrukture namijenjene kretanju pješaka i biciklista, načine kretanja i sigurnog prelaženja prometnica.

Nakon edukacije na školskom igralištu djelatnici HAK-a postavili su poligon na kojemu su školarci pokazali praktičnim primjerima naučeno te iskazali spretnost u vožnji biciklom. Najspretnija bila je Ena Jeličić-Meter iz III. b koja je kao i prvih dvadesetak najspretnijih dobila majicu i svjedodžbu koje je osiguralo Vijeće za prevenciju Grada Pleternice.



Stranica