Sudionici u prometu oprez, blagdani i obvezna upotreba svjetala na motornim vozilima danju, su pred nama

Slika /2014/Polaganje-tonfa/svjetla.jpg

Prvoga dana u studenome, obilježavamo blagdan Svih svetih, a dan nakon toga Dušni dan, u kojem vremenu građani u većem broju posjećuju počivališta svojih preminulih. A od 1. studenoga, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Fotografija: MUP ilustracija


Velik broj građana u danima blagdana koji nam prethode, posjećivat će groblja i posljednja počivališta svojih najmilijih. Stoga se uz ostala područja Republike Hrvatske i na području PU požeško-slavonske očekuje veća gustoća prometa vozila i kretanja građana u njihovim zonama.  S ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti općenito, a posebice u pogledu sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici će pojačano nadzirati prometnice i prilaze grobljima, te prema potrebi upravljati prometom, kako bi se osigurala maksimalna protočnost i sigurnost. Kako sigurnost i protočnost prometa, u velikoj mjeri ovise i o samim sudionicima, pozivamo iste da se pridržavaju naredbi i upozorenja policijskih službenika. Vozače koji do groblja dolaze vozilima, molimo da za parkiranje i zaustavljanje istih, koriste isključivo parkirališne ili druge prostore namijenjene parkiranju vozila (izbjegavaju parkiranje na kolniku, posebice gdje je to zabranjeno prometnim znacima ili pravilima), a pješake da izbjegavaju nesigurno kretanje kolnikom i prelazak istog izvan nogostupa, odnosno obilježenih pješačkih prijelaza.
Ujedno podsjećamo da upravo u dane blagdana, odnosno od 1. studenoga se primjenjuje odredba članka 102. stavka 1., Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19), koja propisuje da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Dosljednom primjenom ove odredbe, osigurava se bolja vidljivost i lakše uočava druga vozila u prometu, ali i izbjegava plaćanje propisane novčane kazne koja iznosi 300 kuna.
 

Stranica