Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice početka Domovinskog rata

Slika slike-vijesti/2011 godina/pakrac 20 godina/naslovnaw.jpg

Pakrac

Foto:

U subotu 5. ožujka 2011. godine u Pakracu se održalo obilježavanje 20. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Obilježavanju je prisustvovalo oko 1000 uzvanika i posjetitelja među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, savjetnik ministra MUP-a Josip Mihaljević, izaslanik predsjednika RH general Ivan Jurić, načelnik PU požeško-slavonske Nikola Janković te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnici županijskih i lokalnih vlasti.


Nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević, održan je svečani mimohod ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.


Prisutne je u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik pozdravio Miroslav Ivančić koji je i podsjetio na prvi dan ožujka 1991. godine, kada su srpski pobunjenici zauzeli policijsku postaju u Pakracu i protjerali sve policajce Hrvate, te na njezino oslobađanje dan kasnije uz pomoć specijalnih postrojbi policije koje su došle iz Zagreba i Bjelovara,

Gradonačelnik Pakraca Davor Huška posebno je  istaknuo kako je u Domovinskom ratu poginulo 126 branitelja s pakračko-lipičkog područja te još 300 onih koji su taj kraj došli braniti iz drugih dijelova Hrvatske.

Zajedništvo koje smo pokazali u tom ratu i danas je Hrvatskoj prijeko potrebno, zato pozivam: hrvatski branitelji, podignimo visoko naš hrvatski barjak na putu i prema EU u građenju bolje i ljepše nam domovine - pozvao je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar.

Održana je pokazna vježba Specijalne jedinice policije, a potom je uslijedilo druženje svih sudionika na prostoru Tržnice Pakrac. Dočekan je i maratonac Duško Štrbac koji je s prijateljima istrčao maraton pod nazivom „Počelo je na današnji dan“ na relaciji Grubišno Polje-Veliki Zdenci-Končanica-Daruvar-Pakrac čija simbolika podsjeća na izdržljivost i požrtvovnost naših branitelja.



Stranica