Akcija "Djeca, prijatelji u prometu"

Slika Djeca,prijatelji-u-prometu.jpg

Stanje sigurnosti prometa na cestama PU požeško-slavonske u razdoblju siječanj-kolovoz 2009. godine prosuđuje se povoljnim. U rečenom razdoblju dogodilo se ukupno 499 prometnih nesreća u kojima su četiri osobe smrtno stradale, 38 osoba teško i 203 osobe lako ozlijeđene.

 
Foto: PU požeško-slavonska

Stanje sigurnosti prometa na cestama PU požeško-slavonske u razdoblju siječanj-kolovoz 2009. godine prosuđuje se povoljnim. U rečenom razdoblju dogodilo se ukupno 499 prometnih nesreća u kojima su četiri osobe smrtno stradale, 38 osoba teško i 203 osobe lako ozlijeđene.


U usporedbi sa istim razdobljem prethodne godine broj prometnih nesreća je veći za osam ili 1,6 %, a kod stradavanja sudionika bilježi se smanjenje broja smrtno stradalih za pet osoba ili 55,5 %, te povećanje broja teško ozlijeđenih za sedam osoba ili 22,6 % i lako ozlijeđenih za jednu osobu ili 0,5 %.

U prometnim nesrećama u 2008. godini sudjelovalo je 93 djece sudionika prometnih nesreća, odnosno 5,5% od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća. Tom prigodom stradalo je ukupno 30 djece ili 7,8% od ukupnog broja nastradalih osoba, pri čemu je troje djece teško, a 27 lako ozlijeđeno. 

Nešto povoljnija statistika sudjelovanja i stradavanja djece u prometnim nesrećama zadržana je i u proteklom razdoblju 2009. godine. Tako se od ukupnog broja sudionika (1019) 42 ili 4,1 % odnosi na djecu, pri čemu je stradalo 15 djece ili 7,2% ukupno stradalih. Kao i prethodne godine nije bilo smrtnog stradavanja djece, dok je dvoje djece teško, a 13 lako ozlijeđeno.

Promatrano prema starosnoj dobi 22 djece bilo je predškolske dobi, odnosno starosti od jedne do sedam godina, a 20 školske dobi ili starosti od osam do 14 godine. Pri tom jedno dijete predškolske dobi je teško, a šestero djece lako ozlijeđeno, a kod školske djece zabilježeno je jedno teže ozlijeđeno dijete i sedmero lakše ozlijeđene djece.

S toga, u svrhu pravodobnog informiranja javnosti i aktivnog uključivanja svih relevantnih subjekata u cjelokupne aktivnosti koje PU Požeško-slavonska poduzima na zaštiti školske djece u prometu, posebno u prvim danima njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu, izvješćujemo Vas da ćemo tijekom mjeseca rujna 2009. godine, u okviru tradicionalne akcije “Djeca, prijatelji u prometu”, poduzeti slijedeće:

1. u dogovoru i suradnji s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima osnovnih škola organizirati dvadesetominutna predavanja i razgovore u prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Tom prigodom djeci će se uručiti prigodni propagandni materijal.

2. osigurati nazočnost policijskih službenika na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda, kojom prigodom roditeljima izložiti preporuke za sigurno sudjelovanje njihove djece u prometu.

3. sa nadležnim tijelima izvršen je pregled stanja prometne signalizacije, posebno u blizini škola, kojom prilikom je utvrđeno zadovoljavajuće stanje.

4. poradi što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u škole, tijekom mjeseca rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prilazne pravce školama. U rečene aktivnosti uključiti Prometnu jedinicu mladeži grada Požege, kao i školske prometne jedinice osnovnih škola.

5. tijekom trajanja akcije “Djeca, prijatelji u prometu” redovito izvješćivati javnost putem sredstva javnog priopćavanja o svim ostvarenim aktivnostima kojom prigodom propagirati sva pozitivna i poželjna ponašanja.



Stranica