Prvi vikend "Martinja" protekao sigurno

Slika policajac_autocesta01.jpg

Centralne manifestacije obilježavanje narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ na području Županije požeško-slavonske održane su u Gradu Požegi u pješačkoj zoni i Gradu Kutjevu na Trgu Graševine uz nazočnost oko 2.500 posjetitelja.

Foto: ilustracija

Centralne manifestacije obilježavanje narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ na području Županije požeško-slavonske održane su u Gradu Požegi u pješačkoj zoni i Gradu Kutjevu na Trgu Graševine uz nazočnost oko 2.500 posjetitelja.

S tim u vezi, u svrhu nesmetanog održavanja rečenih manifestacija, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama PU požeško-slavonska, u dane vikenda 07. i 08. studenog 2009. godine, poduzela je aktivnosti pojačanog nadzora prometa s posebnim naglaskom na preveniranje prometnih nesreća i njihovih posljedica, posebno nesreća koje nastaju uslijed vožnje pod utjecajem alkohola.  

Kao rezultat tih mjera, tijekom vikenda ukupno je utvrđeno i procesuirano 100 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Pri tom, kod jednog-mladog vozača utvrđena je koncentracija alkohola do 0,5 gr/kg, kod dva vozača od 0,5 do 1,00 gr/kg, kod dva vozača koncentracija od 1,00 do 1,50 gr/kg, te kod tri vozača iznad 1,5 gr/kg.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola iznosila je 2,70 gr/kg. 

Istodobno, s aktivnostima usmjerenim na sigurnost prometa, policijski službenici PU požeško-slavonske realizirali su pojačane mjere i aktivnosti glede problematike „Nasilja među mladima“ i u suradnji s gospodarskim inspektorom Državnog inspektorata Ispostave Požega u ugostiteljskim objektima na području grada Požege u konzumaciji alkohola zatekli tri maloljetne osobe, te su protiv vlasnika ugostiteljskih objekata optužni prijedlozi iz čl. 12. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Nadalje, provodeći pojačane aktivnosti, u kršenju odredbe čl. 95 Obiteljskog zakona, tj zaticanju maloljetnih osoba do 16 godina bez pratnje roditelja, skrbnika ili dr. punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, u vremenu od 23,00 do 05,00 sati policijski službenici ove PU zatekli su pet maloljetnih osoba i to na području grada Požege dvije maloljetne osobe, te na području grada Pakraca tri maloljetne osobe, glede čega su proslijeđena izvješća Centru za socijalnu skrb.

Sve to doprinijelo je da se tijekom vikenda ostvari povoljno stanje sigurnosti u prometu, kao i stanje javnog reda i mira.

Naime, tijekom proteklog vikenda na prometnicama Županije požeško-slavonske dogodile su se ukupno dvije prometne nesreće u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena. U prometnim nesrećama nije bilo vozača pod utjecajem alkohola.

Istodobno zabilježena su tri prekršaja protiv javnog reda i mira.

Budući da se dani „Martinja“ održavaju i tijekom ovog tjedna PU požeško-slavonska će i nadalje poduzimati odgovarajuće aktivnosti i pojačati nadzor nad sudionicima u prometu.



Stranica