Godišnja konferencija za medije

Slika TISKOVNA.jpg

Jučer je u PU požeško-slavonskoj održana godišnja konferencija za medije na kojoj su iznijeti podaci o sigurnosnoj problematici u protekloj godini.

 Požega

Foto: PU požeško-slavonska
 

Jučer je u PU požeško-slavonskoj održana godišnja konferencija za medije na kojoj su iznijeti podaci o sigurnosnoj problematici u protekloj godini.

Ocjenjujući rad Policijske uprave požeško-slavonske u 2009. godini, načelnik PU Nikola Janković je istaknuo da se nastavlja kontinuitet dobrog rada i primjerene učinkovitosti, čemu u prilog govori i činjenica da su svi poslovi i zadaće obavljeni na visokoj profesionalnoj i stručnoj razini. 

Analizirajući stanje i kretanje kriminaliteta načelnik policijske uprave je zaključio da je stanje zadovoljavajuće budući da je zabilježeno ukupno 664 kaznena djela, što je za 27 djela ili  4,7% više nego u 2008. godini. 

I nadalje se bilježi najmanji broj kaznenih djela u Republici Hrvatskoj. Naime, na 100.000 stanovnika prosjek iznosi 1.656 kaznenih djela, dok na području PU požeško-slavonske iznosi 774 kaznena djela.

Izuzetno dobro stanje kriminaliteta potvrđuje učinkovitost policijskih službenika, koja, promatrajući kroz naknadnu otkrivačku djelatnost, iznosi 69,2% dok je ukupna razriješenost kaznenih djela još i veća te iznosi visokih 88,4%. Oba ova pokazatelja znatno su iznad prosjeka RH – u RH naknadna otkrivenost iznosi  53,4%, a ukupna razriješenost 68,0%.

Načelnik PU Nikola Janković posebno je istaknuo podatak da je u promatranom razdoblju zabilježen razmjerno mali broj najtežih kaznenih djela koja su uglavnom uspješno razriješena.

Nadalje, istaknuo je da su ovi pokazatelji itekako važni jer izravno utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti  naših  građana, a što je i primarni cilj - da se  građani osjećaju sigurno.

Načelnik je naglasio i činjenicu da se ova policijska uprava nalazi među najuspješnijima što potvrđuju i rezultati istraživanja Instituta za društvene djelatnosti Ivo Pilar, koje je obuhvatilo 28 najvećih gradova u razdoblju od 1998. do 2008. godine, prema kojemu su Požega i Križevci najsigurniji gradovi u Republici Hrvatskoj, a što se može reći i za cijelo područje u nadležnosti PU požeško-slavonske.

Na konferenciji je iznijet podatak da je tijekom 2009. godine na području PU požeško-slavonske zabilježeno ukupno 469 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 22 prekršaja više nego u 2008. godini. Narušavanja JRM-a u većem obimu nije zabilježeno te je također ocijenjeno kao povoljno. Tome u prilog govori i  činjenica da je održano 165 javnih okupljanja na kojima je bilo prisutno 191.520 građana, a  sve bez  incidenata i izgreda.

Stanje sigurnosti prometa na cestama načelnik PU cijeni zadovoljavajućim, bez obzira na neznatno povećanje broja prometnih nesreća  - za 5 nesreća ili 0,7% i više stradalih osoba – za 3 osobe ili 0,8%, upravo iz razloga što je smanjen broj smrtno stradalih osoba, i to za 3 osobe ili 25,0%, tako da je tijekom 2009. godine poginulo 9 osoba.

 PU požeško-slavonska će i nadalje, kako navodi načelnik, kao jedan od prioriteta, poduzimati kontinuirane i pojačane mjere nadzora sigurnosti prometa na cestama, poduzimati će pojačane preventivno-represivne mjere i akcije, medijske promidžbe kao i druge mjere u cilju što boljeg i povoljnijeg stanja sigurnosti na cestama. 

Glede zaštite od požara u 2009. godini načelnik je iznio podatak da je zabilježeno ukupno 175 požara, što je za 41 požar ili 30,6% više nego u 2008. godini. Nastala materijalna šteta procijenjena na 1.199.317,00 kuna i veća je za 20,8% u odnosu na  2008. godinu.

Načelnik je izrazio žaljenje jer je  u požarima 2009. godine, kao i 2008. godine, jedna osoba izgubila život, a tomu valja dodati i još jednu osobu smrtno stradalu u eksploziji plina. 

Na konferenciji je zaključeno je da je i nadalje potrebito vršiti kontinuiranu provedbu mjera prevencije i nadzora nad zaštitom od požara u cilju daljeg smanjenja broja požara, izbjegavanja možebitnih tragičnih posljedica i materijalne štete.

Cijeneći sve pokazatelje u radu policijske uprave, načelnik Janković je ocijenio izuzetno povoljnim što je svakako rezultat rada svih ustrojstvenih jedinica i djelatnika,  kao i dobre suradnje s tijelima pravosuđa, državne uprave i lokalne samouprave kao i s građanima od  kojih se očekuje još bolja suradnja  i međusobno povjerenje jer su nam ciljevi zajednički  - mir i sigurnost.

Koristeći prigodu, načelnik PU Nikola Janković zahvalio se svima onima koji su na bilo koji način pružili pomoć u radu ovoj policijskoj upravi, kao i novinarima na dobroj suradnji, korektnom i objektivnom izvješćivanju javnosti. 



Stranica