Četiri prometne nesreće, jedan zadržan po utjecajem alkohola i pojačane aktivnosti

Slika /Ilustracije server/zakon-promet.jpg
Tijekom proteklog vikenda dogodile su se 4 prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu, od kojih dvije u Požegi i po jedna u Lipiku i Mihaljevcima. Dvjema nesrećama su kao pogreške prethodile nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno skretanje, dok  su u dvije prometne nesreće počinitelji oštetili parkirana vozila i nakon toga napustili mjesto događaja, a da oštećenima nisu ostavili podatke o sebi i vozilima kojima su upravljali.
U nedjelju, 24. veljače 2019., oko 18.55 sati, u Ulici Stjepana Radića u Gradcu (Pleternica), policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 44-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom marke „Opel“ požeških registarskih oznaka i kretao se nepropisnom brzinom od 98 km/h u naselju, gdje je brzina ograničena na 50 km/h, a nakon toga odbio ispitivanje na alkoholiziranost. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja  smješten je u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi prekršajni nalog.
 
Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provođene su mjere pojačanog nadzora prometa posebice usmjerene na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 93 prekršaja, od čega se ističu 12 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 57 vozača je prekoračilo dopuštene brzine kretanja, 5 vozača su koristila mobitel tijekom vožnje i 2 vozača su upravljala neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom. Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 1,70 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 98 km/h.
Od ukupnog broja počinitelja, u dva slučaja se radilo o osobama koji su višestruki počinitelji prekršaja, od kojih je jedan ranije prijavljivan za prekršaje brzine i jedan za prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.
 

Stranica