Kusonje: Obilježavanje pogibije hrvatskih domoljuba

  • Slika /Kusonje 2019/IMG_20190908_144059.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tužnom i ponosnom povorkom i ove godine Mimohodom istine od spomen obilježje na Rakovom Potoku do kapelice u mjestu Kusonje danas su obilježeni tragični događaji


Prošlo je punih 28 godina od tragične pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama pokraj Pakraca, na dan 8. rujna 1991. godine. Dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji, na mjestu obilježavanja tragičnog stradanja dvadesetero hrvatskih branitelja, 8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno je jedanaest sudionika komemoracije. Žrtve ovog zločina bile su majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje koje je postavljalo vijenac.

Tužnom i ponosnom povorkom i ove godine Mimohodom istine od spomen obilježje na Rakovom Potoku do kapelice u mjestu Kusonje u četvrtak, 8. rujna, obilježeni su tragični događaji. Mimohodu su prisustvovali roditelji, djeca i drugi članovi obitelji, suborci te gosti i uzvanici.

Na komemoraciji u Kusonjama predstavnici županija, gradova, državne uprave, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova zajedno s izaslanikom Predsjednice Republike Hrvatske, savjetnikom za branitelje Antom Deurom, izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora,  saborskim zastupnikom Mirom Totgergelijem te izaslanikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, vijenac su položili i načelnik PU požeško-slavonske  Željko Grgić i načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima.

Prisutnima su se obratili, u ime braniteljskih udruga dopredsjednik Udruge specijalne policije „Omega“,  Žarko Čanađija, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević te izaslanik Predsjednice RH Ante Deur.

Svi govornici na komemoraciji naglasili su da se ovaj masakr nikada ne smije zaboraviti,  a izaslanik Predsjednice Ante Deur je naglasio da za ratni zločin i ono što se desilo nema vremena koje može proći, da moramo vjerovati da svaki čovjek koji je počinio zlo i na pakračkom području i na području cijele naše domovine mora biti kažnjen i da ovakvi zločini ne mogu i ne smiju proći nekažnjeno.  Naglasio je da kao ljudi, kao hrvatski branitelji nosimo jedno posebnu emociju i da  moramo sve napraviti da kroz udruge proizašle iz Domovinskog rata  i kroz institucije, znanstvene radove, fakultete i škole Domovinski rat bude  temelj hrvatske države i da mladi ljudi imaju priliku znati što se desilo, koje su žrtve i s kojom snagom i ljubavi stvarale državu.

Obilježavanje je uveličala i policijska klapa PU bjelovarsko-bilogorske Sveti Matej, a  misu za poginule hrvatske domoljube je služio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.
 

Stranica