Mjesec borbe protiv ovisnosti

Slika Droga/predavanje_1.jpg

U Požegi u prostorijama Gimnazije u srijedu 30. studenoga 2011. godine povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti održano je predavanje na temu „Prevencija i rano prepoznavanje

Foto: PU požeško-slavonska

U Požegi u prostorijama Gimnazije u srijedu 30. studenoga 2011. godine povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti održano je predavanje na temu  „Prevencija i rano prepoznavanje puta u ovisnost“. Droga kao društveni problem novog doba prezentirana je na javnoj tribini pred osamdesetak profesora i roditelja učenika Obrtničke škole u Požegi. 

Predavači, Josip Vidović vođa grupe za kriminalitet droga u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, Dejvid Zombori psiholog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Zlatko Sliško dipl.soc. radnik Centra za socijalnu skrb, govorili su kako prepoznati opasnosti koje dovode do uporabe droga, o sociopsihološkim preduvjetima za ovisnost, te kako prepoznati ovisnost. Također su prisutnima pokazani uzorci opojnih droga, te opisano njihovo djelovanje i posljedice uzimanja. Riječi je bilo i o prisutnosti opijata u školama, na ulici i  u obitelji, te je spomenuta i kazneno-pravna regulativa vezana za zlouporabu opojnih droga.

S posebnim zanimanjem praćeno je „svjedočanstvo“ ovisnika o heroinu, koji je započeo s konzumacijom cannabis marihuane s 13 godina, te već s 18 godina postao ovisnik o heroinu. On je govorio o svom putu odvikavanja na kojem je nekoliko puta posustao. Govorio je o odlasku u komunu u Italiji, te konačno o svom dolasku u terapijsku zajednicu u Sloboštini gdje se trenutno nalazi u završnoj fazi resocijalizacije.

Naime, u okviru Udruge PET+ djeluje Stambena zajednica „Sloboština“ nastala kroz inicijativu našeg istaknutog sportaša Željka Mavrovića i grupe rehabilitiranih ovisnika. Zajednica je počela s radom u prosincu 2009. godine i smještena je u mjestu Sloboština kraj Požege.

U zajednici se provodi program rehabilitacije i društvene reintegracije za osobe ovisne o opojnim drogama, alkoholu ili kocki. Program ima psiho – socijalni karakter, a vjerska i duhovna komponenta je slobodno opredjeljenje svakog korisnika ponaosob. Smještajni kapacitet zajednice je 10 muških osoba, što boravku u zajednici daje obiteljski, a ne institucionalni karakter.

Voditelj zajednice Elvin Redžepović upoznao je prisutne s programom oporavka u zajednici „Sloboština“ koji je podijeljen u 4 faze. Prva faza uključuje pripreme, prihvat korisnika u program te privikavanje na suživot i pravila ponašanja u zajednici. Druga faza uključuje observaciju, izradu individualnog terapijskog plana te uključivanje korisnika u aktivno sudjelovanje na promjeni stavova, ponašanja, ovisničkih navika i dr. Treća faza podrazumijeva nastavak rada iz druge faze, ali i postupno rješavanje obiteljskih i sličnih pitanja i problema. Četvrta faza ili faza djelomične resocijalizacije, uključuje intenzivniji kontakt sa vanjskim svijetom, odlaske na vikende, te povremene odlaske u grad. Susretanjem sa vanjskim svijetom nakon vremena izolacije u zajednici, korisnik vrednuje osobni napredak i druge promjene na osobnoj razini. U toj fazi organizira se postupak otpusta rehabilitiranog ovisnika, te izrađuje plan podrške pri društvenoj integraciji.

Interaktivna radionica s učenicima Obrtničke škole održana je dan kasnije, i na njoj je prisustvovalo 44 učenika i tri nastavnika. Edukacija je provođena interaktivno, odnosno postojala je međusobna komunikacija predavača i učenika koji su sudjelovali u raspravi, postavljali pitanja i komentirali izloženo. Naravno i ovdje je najveću pozornost i ozbiljnost izazvalo svjedočenje člana terapijske zajednice iz Sloboštine, te su ga učenici obasuli pitanjima.

I na kraju možemo zaključiti da je ova tema izrazito zanimljiva kako profesorima i roditeljima tako i učenicima te da će se  ovakav način provedbe i prezentacije programa zlouporabe opojnih droga intenzivno nastaviti.



Stranica