Najava: Otvorenje izložbe „Ljepota lažnog sjaja“

Slika /Ljepota lažnog sjaja/FB_IMG_1573469486167.jpg

Na izložbi će se moći vidjeti oko 50-tak krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora

U petak, 15. studenoga u Gradskom muzeju Požega u 18 sati bit će otvorena izložba krivotvorenih umjetnina „ Ljepota lažnog sjaja“.
Izložba predstavlja dio zbirke krivotvorina Muzeja policije, a sadrži krivotvorene radove poznatih hrvatskih i stranih slikara. Izložbu su najavile glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković i ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

Na izložbi će se moći vidjeti oko 50-tak krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora. Krivotvorine umjetnina zasigurno su jedan od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina – većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira i Amedea Modigliana.
Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već predaju Muzeju.

Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.
Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina.

Izložba je osim u Zagrebu, bila postavljena u mnogim gradovima diljem Hrvatske: Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji, Gospiću, Osijeku, Puli,  Dubrovniku gdje je pobudila veliki interes kako građana, tako i stručnjaka – od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara, likovnih kritičara i drugih stručnjaka. Veliki je interes galerija i muzeja za ovom izložbom iz cijele Hrvatske.

Gradski muzej Požega u nekoliko je navrata u protekloj godini surađivao s policijom na zaštiti kulturne baštine, a novi vid suradnje je ova izložba uz koju je muzej pripremio niz popratnih edukativnih sadržaja, naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

"Uz ovu izložbu Gradski muzej Požega pripremio je organizirana vodstva s radionicama prilagođena vrtićkoj djeci te učenicima osnovnih i srednjih škola. Osim toga, u tjednu Gradskog muzeja Požega, prvi tjedan u prosincu kada ćemo obilježiti i 95 godina našeg muzeja, akademska kiparica Tatjana Kostanjević održat će radionice za učenike osnovnih škola i gimnazijalce na temu "Krivotvorina umjetničkih djela". U tom istom tjednu, u subotu, 7. prosinca bit će održana i radionica za učenike osnovnih škola koju će voditi nastavnica likovne kulture Sanja Mišić. Pozivamo stoga vrtiće i škole da se odazovu na ovu zanimljivu i poučnu izložbu, ali isto tako i roditelje da dovedu djecu na subotnju radionicu, kao i sve ostale građane. Izložba je vrlo poučna i možete dobiti korisne savjete kako izbjeći kupnju lažnog umjetničkog djela"- rekla je ravnateljica muzeja.
Autorica izložbe je Helena Biočić, voditeljica Muzeja policije, a izložba ostaje otvorena do 21. prosinca 2019. godine i moći će se razgledati od ponedjeljka do subote, u prijepodnevnim satima od 10 do 12 sati, te  ponedjeljkom i srijedom u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati.

Posjetitelji će zasigurno uživati u ovoj, prije svega, neobičnoj i zanimljivoj izložbi proturječnog naziva „Ljepota lažnog sjaja“.

Stranica