Održana redovna mjesečna konferencija

Slika slike-vijesti/2014 godina/Picture 2104w1.jpg

Danas je u prostorijama PU požeško-slavonske održana konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica Policijske uprave prezentirala sigurnosne pokazatelje za kolovoz 2014.

 

Foto: PU požeško-slavonska

Danas je u prostorijama PU požeško-slavonske održana konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica Policijske uprave prezentirala sigurnosne pokazatelje za  kolovoz 2014. godine.  Prezentirani su pokazatelji i sigurnosna problematika kriminaliteta, javnog reda i mira te prometnih nesreća i prometnih prekršaja.

Također je voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Zvonimir Lukačević javnost upoznao da Policijska uprava požeško-slavonske i ove godine već tradicionalno provodi akciju „Poštujte naše znakove“ usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

Prema dostupnim podacima ove godine u prve razrede je upisano nešto manje od 800 učenika koji će nastavu pohađati u osnovnim i područnim školama diljem županije.

Statistički pokazatelji o stradavanju djece u prometnim nesrećama pokazuju da u posljednjim godinama djeca brojčano više stradavaju u svojstvu putnika u vozilima nego kao samostalni sudionici (pješaci ili vozači)

Tijekom prošle godine na području PU požeško-slavonske djeca su sudjelovala u 23 prometne nesreće od kojih 15 s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom. Dvoje djece je teško ozlijeđeno dok ih je osam lakše ozlijeđeno.

Napominjemo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h. Potrebno je povećati pozornost u blizini škola budući da djeca ne znaju dovoljno prometne propise, a po potrebi treba zaustaviti vozilo i djeci dati znak rukom da mogu sigurno preko ceste.

Isto tako djeci treba savjetovati da za kretanje koriste samo nogostup, da cestu prelaze samo preko obilježenog pješačko prijelaza, također preko ceste da prelaze  samo na zeleno svjetlo te da obvezno provjere ima li nailazećih vozila i tek tada stupe na kolnik.



Stranica