Pakrac: Obilježena godišnjica početka Domovinskog rata

  • Slika /slike-vijesti/2021 godina/Obilježavanje Pakrac/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 2. ožujka u Pakracu je obilježena 30. godišnjica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Prisjetimo se da su pobunjeni Srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac oslobođena je, dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata.

Ove godine obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega su članovi Udruge hrvatske policije branitelja Lipika i Pakraca niz toranj crkve spustili hrvatsku zastavu uz pucanj iz topa mužara.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine je u tradicionalnom svečanom „Mimohodu pobjednika“ sudjelovalo samo 25 nosača zastava RH, koje su po dolasku bile postavljene na Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića.

Daljnji program obilježavanja se nastavio na navedenom trgu, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnika Udruga sudionica događanja, zajednički vijenac položili su mr. sc. Andrej Plenković predsjednik Vlade RH,  izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, potpredsjednik Vlade  i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane RH Mario Banožić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova i državna tajnica MUP-a doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin-Vuksanović, načelnik glavnog Stožera oružanih snaga RH Robert Hranj i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša. U ime Požeško-slavonske županije vijenac je položio župan Alojz Tomašević, dok su zajednički vijenac položili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Također su zajednički vijenac položili predstavnici braniteljskih udruga iz drugih krajeva RH.

Nakon polaganja vijenaca, prisutne su pozdravili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, predstavnik sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. Stipan Grgić i predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković. Na prigodnom programu su ispred Ravnateljstva policije sudjelovali i načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić, zapovjednik zapovjedništva Specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk i zamjenik načelnika PU bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović.

Predsjednik Vlade RH je prigodnim govorom izjavio da je ova obljetnica prva u nizu ove godine i prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu Hrvatsku demokraciju i prilika da odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima.

„Oružana pobuna koja je uslijedila u Pakracu o kojoj smo čuli u povijesnici je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka institucija države i demokratski izabrane vlasti. O tome najbolje svjedoči da su pobunjenici iz policijske zgrade i općinske zgrade tada skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije. Nakon što je u intervenciji specijalne policije oslobođena zgrada Policijske postaje Pakrac, grad je u kolovozu ponovno napadnut te je četiri godine dijelom bio okupiran, sve do operacije „Bljesak“ 1995. kada je potpuno oslobođen. To je bio uvod u pobjedničku vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“ kojom je rat završen, a mir napokon uspostavljen. Dragi hrvatski branitelji, prije 30 godina, ovdje u Pakracu pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana stali ste u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i ugroženog stanovništva. Danas znamo da ste tim hrabrim činom ispisali povijest, neustrašivo se suprotstavili oružanoj pobuni i  vojnoj agresiji kojima nije bilo mjesto u Europi krajem 20. stoljeća. I zato smo danas okupljeni ovdje da se prisjetimo tih dana pomiješanih s osjećajima tuge i ponosa. Tuge, jer je tada započeo Domovinski rat u kojima su izgubljeni mnogi životi, unesrećene mnoge hrvatske obitelji i u kojima su zbog  velike materijalne štete izgubljene godine razvoja. Ponosa, jer iako suočeni s neravnopravnom borbom, hrvatski narod se ujedinio i smogao snage da se obrani od velikosrpske agresije i nakon pobjede izgradi mir i pruži ruku pomirenja. Danas, u ime Vlade RH izražavam trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku. Zahvaljujem svima onima koji angažirano njeguju  vrijednosti Domovinskog rata, a osobito udruge proistekle iz Domovinskog rata. Zahvaljujem Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu kulture i medija koje ulažu velike napore kako bi učinile dostupnom povijesnu građu o Domovinskom ratu što je važno radi povijesne istine“, dodao je predsjednik Vlade RH.

Istaknuo je da je naša dužnost da Hrvatsku izgrađujemo kao domovinu svih građana okrenutu budućnosti, istodobno vodeći računa o unapređenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Radi njihove bolje zaštite, donesen je novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Donesen je i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te je unaprijeđen mehanizam traženja nestalih. Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina trajna je obveza i zalog istinske pomirbe te izgradnje društva. Prisjetio se i hrvatskog mučenika iz Pakraca dr. Ivana Šretera. Naglasio je da je proteklih 30 godina Hrvatska prošla dug put, ali je ostvarila brojna postignuća u relativno kratkom periodu povijesti jedne države te izgradila respektabilnu hrvatsku vojsku i policiju. Na samom kraju je izjavio neka je vječna slava i hvala svima koji su svojom žrtvom omogućili da danas kao slobodni ljudi gradimo bolju Hrvatsku koja nam je svima na ponos.

Program je uveličala policijska klapa „Sv. Mihovil“ svojim prigodnim glazbenim odabirom, a obilježavanje je završilo odavanjem počasti kod Spomen-obilježja ispred Policijske postaje Pakrac koje svjedoči o događajima otprije 30 godina.

Stranica