Pakrac: Održana početna konferencija projekta “Vršnjačko nasilje u doba korona krize”

  • Slika /slike-vijesti/2021 godina/Pakrac-Početna konferencija/IMG-a3a5f190106022e28f75ec087ef2b232-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt partnerski provode Osnovna škola braće Radića u Pakracu i PU požeško-slavonska

U utorak 19. listopada 2021. u prostorijama Osnovne škole braće Radića u Pakracu održana je početna konferencija projekta “Vršnjačko nasilje u doba korona krize”.
 
Riječ je o projektu kojeg partnerski provode navedena osnovna škola i PU požeško-slavonska i koji ima za praktični cilj identificirati osnovne aspekte problema i pojavne oblike vršnjačkog nasilja u toj školi, u vrijeme korona krize, dok dobiveni rezultati trebaju biti temelj za realizaciju budućih preventivnih aktivnosti i projekata, u smislu programa mjera za sprječavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja koje škola provodi samostalno ili u suradnji sa policijskom upravom.
 
Konferenciji je prisustvovala ravnateljica škole mr. Sanja Delač sa suradnicima, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić sa suradnicima, dok je  sa samim projektom, odnosno ciljevima i dinamikom provođenja, prisutne upoznala profesorica i pedagoginja te škole Željka Maic koja je uz policijskog službenika Gorana Matijevića autorica projekta. U projektnom timu se nalaze i djelatnica škole Vlatka Bakarić i policijski službenik PU požeško-slavonske  Miro Miličević.
 
Projekt će se provoditi od listopada 2021. do veljače 2022. te je osmišljen  na način da se provođenjem ankete (i nakon brade podataka) putem posebno prilagođenih anketnih upitnika među učenicima škole od četvrtog do osmog razreda, nastavnicima, stručnom i drugom osoblju škole te policijskim službenicima koji skrbe o sigurnosti u zoni škole dođe do informacija o stanju vršnjačkog nasilja i oblicima u kojima se najčešće pojavljuje te na temelju tih podataka usmjere preventivno-edukativne aktivnosti na planu njegova sprječavanja.
 
Uz opći cilj smatra se da će se samim pristupom ovom problemu, anketiranjem djece, nastavnika i policijskih službenika, podići razina svijesti o postojanju ovog problema, ali i naglasiti uloga i rad škole i policije na prevenciji vršnjačkog nasilja.
 
Prezentiranje rezultata dobivenih anketiranjem i smjernica budućeg djelovanja na planu prevencije vršnjačkog nasilja, predviđeno je 23. veljače 2022. i to na prigodnoj završnoj konferenciji u prostorijama škole povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, odnosno Nacionalnoga dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja  koji će na taj način u školi biti prigodno obilježen.
 
  Nasilje nad djecom i mladima, kao društveni fenomen, uvijek je zabrinjavajuće.
 
Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, na temelju provedenih istraživanja o školskom nasilju u 25 osnovnih škola, u 13 gradova Hrvatske, među učenicima od četvrtoga do osmoga razreda, pokazalo se da se 6% djece loše osjeća u školi, a čak 20% njih niti dobro niti loše. Odbačeno se u školi osjeća 3% djece, a 9% njih niti prihvaćeno niti odbačeno. Dobiveni rezultati pokazali su da otprilike svako četvrto dijete, tj. 27% ispitanih učenika, skoro svakodnevno doživljava barem jedan od oblika nasilja u školi, pri čemu je 19% djece pasivna žrtva (samo doživljavaju nasilje), a 8% su „provokativne žrtve“ (doživljavaju nasilje, ali ga i čine). Istraživanje je pokazalo da je 8% djece svakodnevno nasilno prema drugoj djeci, a sama ne doživljavaju nasilje (tj. ukupno 16% djece svakodnevno se nasilno ponaša prema drugoj djeci). Kada govorimo o nasilju među vršnjacima, nema „bezazlenih" i „nevažnih" događaja zbog nasilja nad djecom, jer nasilno ponašanje prema djeci ostavlja dugoročne posljedice.
 

Stranica