Požega: Obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i obljetnica oslobađanja požeške vojarne

  • Slika /Dan branitelja/IMG_20190917_102443.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih Republike Hrvatske Davora Božinovića, vijenac je položio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović

Peti put zaredom, 17. rujna, u Požegi je obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ali i 28. obljetnica oslobađanja požeške vojarne. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade. Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih Republike Hrvatske Davora Božinovića vijenac je položio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, a svijeće su zapalili i načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić sa suradnicima. Svečani program održan je u Gradskom kazalištu Požega.
Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države.
Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine.
U Požegi se danas slavi i  obljetnica osvajanja vojarne JNA u  Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora.
Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.
Na današnjoj svečanosti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Hrvatskog časničkog zbora Grada Požege te Grada Požege i Požeško-slavonske županije, uz Voditelja koordinacije Antu Pavličevića braniteljima su svojim dolaskom i prigodnim riječima  zahvalili i gosti – izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, umirovljeni general zbora Josip Lucić, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića,  prof. dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, brigadir Zlatko Radočaj, izaslanika Zapovjedništva za potporu general bojnika Mladena Fuzula, zapovjednik vojarne 123. brigade, pukovnik Mato Tomašević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.  Zahvalu i čestitke braniteljima uputio je i njihov suborac, umirovljeni general, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
Prigodnim riječima obratio se i Cvjetko Obradović, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića. "Puno je emocija uz sjećanje na 28. obljetnicu pada požeške vojarne. Jer, koji narod s bijednim oružjem ali s velikim srcem može hrabro i odlučno krenuti protiv velike sile osim nas? To domoljublje, to zajedništvo krasilo nas je tijekom Domovinskog rata i to ostaje kao poruka. Ostaje i dug svima nama da Domovinski rat koji je završio pobjednički ostane najsvjetlija stranica hrvatske povijesti, ako ništa drugo, dužni smo to prema onima koji su položili svoje živote i onima koji dolaze iza nas." - rekao je Obradović.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora i svoje ime Dan hrvatskih branitelja čestitao je i Željko Glavić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege, a prigodnim riječima nazočne je pozdravio i izaslanik predsjednice RH umirovljeni general zbora Josip Lucić, a svojim dolaskom svečanost su uveličali i saborski zastupnici, te svi gradonačelnici, gradonačelnice te općinski načelnici s područja Požeško-slavonske županije. Svečani program svojim je nastupom obogatio Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom profesorice Branke Horvat i članovi KUD-a Bektež, a održana je i promocija knjige “Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – Svjedočanstva“.
Knjigu je predstavila urednica Željka Križe, a o svojim svjedočanstvima u knjizi govorile su medicinske sestre i tehničari koji su pomagali u Domovinskom ratu: Ljerka Pavković, Agneza Aleksijević, Cvjetko Obradović i Ivica Pejnović.
 

Stranica