Prijavljeno prebivalište na nepostojećim adresama-obveze građana

Slika Slike/Zgrada PU.jpg

Na području Policijske uprave požeško-slavonske evidentirano je na dan 29. prosinca 2012. godine 4 998 osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su bile starije od 16

 

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave požeško-slavonske evidentirano je na dan 29. prosinca 2012. godine 4 998 osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su bile starije od 16 godina, a nisu nikad ishodile osobnu iskaznicu. Također je na području PU evidentirano 2 959 osoba kojima su na dan 29. prosinca 2012. godine osobne iskaznice bile nevažeće, a nisu do 31. listopada 2014. godine ishodile važeću osobnu iskaznicu. Isto tako zabilježeno je 617 osoba s prijavljenim prebivalištem na nepostojećim adresama (npr. kućni broj 0 ili bb).

Još jednom upozoravamo građane na odredbe Zakona o prebivalištu („Narodne novine“ 124/12.  i 158/2013.), koji u prijelaznim i završnim odredbama propisuje obvezu građana koji su na dan 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana, ili koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu kao i građane koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese) da najkasnije do 29. prosinca 2014. godine, u Policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište, ponovno prijave prebivalište. Ako ne ispune ovu obvezu provesti će se automatska odjava njihovog prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu, bez provođenja posebnih postupaka u svakom pojedinom slučaju. Osobna iskaznica je između ostalog i dokaz o prebivalištu i adresi stanovanja, a navedeno postupanje temeljem Zakona o prebivalištu ima direktan utjecaj na važenje osobne iskaznice, jer osobna iskaznica prestaje važiti i prije isteka roka na koji je izdana, ako je između ostalog osoba odjavljena po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. 

Pozivamo građane da provjere svoje osobne iskaznice, vezano za rok važenja te da li je navedeno mjesto i adresa stanovanja odnosno ulica, ili trg i kućni broj evidentiran u registru prostornih jedinica što ih vodi nadležno tijelo.



Stranica