Rezultati akcije

Slika /palica_stop_policija.jpg
Kako je bilo i najavljeno na području PU požeško-slavonske, u utorak, 12. ožujka 2019., u vremenu od 10 do 14 sati provedena je preventivno-represivna akcija  u prometu na cestama, usmjerena na nadzor prekršaja nedavanja pokazivača smjera.  Tijekom provođenja aktivnosti utvrđeno je ukupno 55 prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, od kojih se 25 prekršaja odnosilo na nedavanje pokazivača smjera.
Samo neuključivanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova.
 Uz navedeno, neuključivanje pokazivača smjera, iritira druge sudionike i prilikom radnji vozilom u prometu može dovesti i do teških prometnih nesreća.
 S druge strane, propisno korištenje pokazivača smjera može doprinijeti smanjenju gužvi, odnosno ubrzavanju prometnih tokova. Primjerice kod raskrižja s kružnim tokom prometa, gdje vozač koji čeka na uključenje, uočavanjem pokazivača smjera na vozilu koje se nalazi u kružnom toku i namjerava skrenuti odnosno napustiti kružni tok, može i sam brže krenuti i uključiti se u kružni tok.
 Razvidno je da u smislu neuključivanja pokazivača smjera, postoji određena nedisciplina i kršenje propisa od strane sudionika u prometu, zbog čega će se  poduzimanje ovakvih aktivnosti nastaviti i tijekom narednog razdoblja, kroz svakodnevni nadzor prometa, ali i kroz poduzimanje ciljanih aktivnosti.
 Naposljetku, uključivanjem pokazivača smjera – tzv. „žmigavca", osim poštivanja zakonskih odredbi,  vozači iskazuju obzirnost jedni prema drugima te općenito doprinose povoljnijem stanju sigurnosti u prometu.
Tijekom provedbe akcije nije bilo zabilježenih prometnih nesreća.

Stranica