"Poštujte naše znakove"

Slika /slike-vijesti/2019 godina/Poštujte naše znakove.jpg

Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske i ove godine provode akciju „Poštujte naše znakove“

Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske i ove godine provode akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem senzibiliziranja javnosti te svih sudionika u prometu na povećanu prisutnost i sudjelovanje djece u prometu.

Početkom nove školske godine u prometu se pojavljuje veliki broj najmlađih sudionika kojima je u stjecanju prvih iskustava u samostalnom sudjelovanju u prometu potrebno pružiti pomoć i ukazati na sve opasnosti na koje mogu naići na putu od kuće do škole. Nakon ljetnih praznika i ostalim sudionicima u prometu potrebno je određeno vrijeme da se priviknu na veći broj djece pješaka, biciklista, vozila javnog gradskog prijevoza i drugih vozila u zonama škola i na prometnim pravcima koji vode prema školama. Prometnu problematiku dodatno usložnjava činjenica da se osnovne škole u najvećem broju slučajeva nalaze u najprometnijim dijelovima urbanih sredina i uz prometno najopterećenije prometne pravce, te je nužno poduzeti cijeli niz mjera i radnji kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, zaštitilo djecu u prometu i spriječilo njihovo ugrožavanje kao najmlađih i najranjivijih sudionika u prometu.

U prometnim nesrećama, u prvih sedam mjeseci ove godine na području PU požeško-slavonske nastradalo je desetero djece, jedno je teško i devet lakše ozlijeđeno.
Tijekom istog razdoblja 2018. godine u prometnim nesrećama nastradalo je četvero djece, svi su lakše ozlijeđeni.
 
Policijski službenici su zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršili  pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te ukazali na nedostatke i ispravak nepravilnosti.
Tijekom mjeseca rujna, policijski službenici održati će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, tijekom održavanja predavanja, učenicima će se podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće prsluke, policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Tijekom rujna pojačano će se kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. U ostalom vremenu upozoravati će vozače koji nepropisno parkiraju vozila, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Policija apelira na sve vozače i sudionike na povećan oprez i maksimalnu pozornost u prometu, poštivanje prometnih propisa, posebno brzine kretanja na prometnicama, a naročito u zonama škola i blizini pješačkih prijelaza jer su djeca, posebice prvašići, zbog nižeg rasta teže uočljiva u prometu, te zbog zaigranosti često reagiraju nenadano  i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Također je važno da roditelji pokažu svojoj djeci put do škole, i to, ne najkraći nego najsigurniji, ili ih osobno dovedu i dođu po njih po povratku iz škole kućama, a ako djecu dovoze vozilima, da svojim primjerom ukažu na uzorito ponašanje u prometu. Policija poziva roditelje na poštivanje prometnih propisa i da svojim osobnim primjerom pokažu kako se pravilno ponaša u prometu jer time kod djece stvaraju dobre navike, za njihovu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Stranica